fredag, februar 11, 2005

Dagens fy,fy, skamme, skamme, fy , fy :

Dagens Danmark shaming. Tænk så frækt, at modarbejde "det mångkulturella samhället". "De mørke kræfter marcherer" - "den brune syge":

(glem ikke menigmands reaktioner længere nede på siden. De er fra nettet og private mails , da svenske aviser ikke har en debat tradition som danske. Menigmand skriver bare ikke i avisen, og slet ikke imod den herskende tendens i Riksdagen)

Ett dystert val

Skälet är enkelt. I dagens Danmark är det tabu att tala om konstruktiv integrationspolitik. Insatser mot diskriminering hålls tillbaka. I stället har politiken inriktats på att motarbeta ett mångkulturellt samhälle, lägre bidrag för invandrare, strama åt flyktingpolitiken.................

Vårt grannland står inför ytterligare en mandatperiod med Pia Kjærsgaard och hennes främlingsfientliga dansk folkeparti som politiska smakdomare. Ett dystert resultat. Den borgerliga koalitionens politik, stödd av Kjærsgaard, har lämnat ett obehagligt arv efter sig. Fler danskar med invandrarbakgrund står i dag utan arbete. Kriminaliteten i städernas förorter är tyngre och vanmakten större..................
Valresultatet visar att socialdemokratin har förlorat både sina väljare och sin själ. Mogens Lykketoft annonserade i går att han kommer att avgå som ordförande. Möjligen kan partiet räddas av ett generationsskifte, där alliberala radikale venstre, rv, som fick nästan dubbelt så många mandat som i förra valet. Ett bevis för att det lönar sig att gå emot främlingsfientligheten. Tillsammans med socialistisk folkeparti är rv de enda som sagt det självklara: att Danmark borde följa internationella flyktingkonventioner

http://www.aftonbladet.se/vss/ledare/story/0,2789,600659,00.html

Og Dagens Nyheter:
Men det finns också inspiration att hämta för centerpartiet med dess nya socialliberala profil. Radikale venstres motstånd mot de skärpta invandringsreglerna gjorde att partiet nära nog fördubblades. Det finns utrymme för ett parti som står upp för humanistiska ideal även i ett land som är så starkt dominerat av främlingsfientliga stämningar som Danmark......................................

Men invandringspolitiken gör ändå att danska valet inte kan överföras rakt av till svensk inrikespolitik. Danskarnas form av frihetsideal kombinerat med nationalistisk inskränkthet skulle få svenska väljare vilja se som förebild för sina partier. Men främlingsfientliga Sverigedemokraterna, som fick drygt 1 procent i förra valet, hoppas nog att Danske folkepartis framgångsvind snabbt ska sprida sig över Sundet.

Og Fogh Rasmussen er åbenbart svært neurotisk i DN: En kebab kan gi ham panikangst:

Den 52-årige Fogh Rasmussen är alltid minutiöst förberedd, välklädd och välansad. När han i valets slutspurt besökte en invandrarägd kebabrestaurang i Köpenhamn log de medföljande journalisterna i mjugg.
Det är nämligen bekant att statsministern lider av renlighetsmani gränsande till bacillskräck. Han använder armbågen till att öppna dörren när han besökt en offentlig toalett och vid restaurangbesök putsar han besticken med servetten före måltiden.
Att spisa en kebab med bara händerna krävde med andra ord stor självövervinnelse av Anders Fogh Rasmussen. Men vad gör man inte i valupploppet, när man dessutom anklagats för att föra en njugg politik mot landets invandrargrupper.
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net