tirsdag, april 12, 2005

De a-historiske museer

Hvordan beskæftiger man sig med fortiden, når man helst enten helt vil omforme den, eller bare glemme den.(Onde tunger vil vide at Sveriges egentlige historie, begynder i 1932, med sossernes "Machtübernahme".)
Man sovser landets fornemmeste historiske samling ind i "events", pysse-nysse rum for børn og voksne, videoinstallationer og politiserende pædagoger, så man ikke ved om man er i Disneyland, på Lousiana eller til politisk opdragelse i ABF huset. Fagets folk, arkæologerne, er ikke glade. Her et par smagsprøver og en kommentar fra SVD:
Politisering hotar den fria forskningen
Planerna på ett fristående institut för övergripande kulturarvsforskning möter kritik från många håll. Att starta ett nytt institut för att universiteten inte utbildar "rätt" arkeologer är att politisera forskningen om kulturmiljövården, skriver professorKerstinLidén.
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_9113552.asphttp://www.historiska.se/
Lidt fra Historiske Museets sortiment:
Vox på historiska museet
I april invigs vårt nya omfattande utställningsprogram vox som med hjälp av rörlig bild (video och film) kommer att ge nuet en röst och sätta människan i centrum. vox, som betyder röst på latin, kommenterar inte det förflutna men inbjuder och öppnar för ett samtal mellan vår historia, nutiden och framtiden. Idag förvandlas snabbt till igår. Ett stort antal internationella konstnärer står redo att ställa ut på Historiska museet.
Först ut är Mats Hjelm med "Deliverance" som har världspremiär på Historiska museet.deliverance29 april - 14 augustiDen internationella videokonstnären Mats Hjelm inleder vox med videoinstallationen »Deliverance« som är skapad för Historiska museet. Konstnären själv beskriver det nya verket som. "…en reflektion över den senaste tidens händelser i världen som ökat religionens betydelse, i relation till konflikter och politik i synnerhet… Att hitta meningar och söka ett slags försoning eller enighet.""Deliverance" är ett mångtydigt ord som kan betyda allt från befrielse till förlossning eller uppgående i Gud."
Eller denne lille politiske lektie,man forestiller sig den på Nationalmuseet, DK.:
http://www.historiska.se/vittoljud/
Den som går omkring med hakkors eller gör s k Hitler-hälsningar löper större risk att dömas i Sverige än i de övriga nordiska länd-erna. Läs mer om hur lagstiftningen mot rasism fungerar i Sverige, Norge och Danmark.Det finns många myter och fördomar om invandringen. Författaren och journalisten Gellert Tamas har gått igenom de vanligaste och förklarar också vanliga ord som rasism, diskriminering och invandrare. Läs mer...Nu finns litteraturlistor med korta recensioner av böcker från hela Norden om nazism, rasism och främlingsfientlighet. Läs mer...
En endnu værre globaliseret tågesnak og pædagogisk omklamring, leverer Verdenskulturmuséet i Göteborg, der synes at være skabt som et monument over den nu for evigt forandrede Sverige og Socialdemokratisk åndsliv - og som sysselsætning for utallige, luftige kuratorers velmenende vrøvl. Kom ikke og sig disse museer ikke kræver en helt ny type forskere. Gå selv på opdagelse i den fagre nye verden:
Världskulturmuseet vill i dialog med sin omvärld vara en mötesplats som genom känslomässiga och intellektuella upplevelser. Verkar för att människor känner sig hemma över gränser, litar på och tar ansvar för en gemensam global framtid i en värld i ständig förändring.
http://www.varldskulturmuseet.se/smvk/jsp/polopoly.jsp?d=126&l=sv_SE&skipIntro=1
Man længes helt tilbage til de dage, hvor al plads på Statens Museum for Kunst, var forbeholdt kunst -nogle sure kustoder og en kaffeautomat med lunken Nescafé i kælderen ved siden af et lokum.
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net