tirsdag, april 12, 2005

Fra arkivet: Low intensity warfare ?

føres der stadig statisstik over denna kostbare pyromani ?
Malmö
Bränder dyra för skolor
9 maj 2003
På bara en och en halv månad har mordbrännare startat fem skolbränder, som eldat upp lokaler för 2,8 miljoner kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som skolbränderna i Malmö kostade under hela förra året. Notan för mordbränderna blir ännu högre när man räknar in uppbrända möbler, datorer, skolböcker, tillfälliga skollokaler och alla kostnader för att förhindra ännu fler anlagda skolbränder.
Förra året anlades 139 bränder i svenska skolor.

Varannan skolbrand i Sverige är anlagd och enligt Svenska Brandförsvarsföreningen är det ungdomar som tänder på i 60-70 procent av fallen.Även i Malmö är det vanligt att skolelever själva tänder på i skolorna.- I flera fall har polisen fått fast förövarna. Men de är för unga, under 15 år och inte straffmyndiga. Då är det bara socialtjänsten som tar hand om förövarna, så vi kommer inte riktigt åt dem, säger Eva Norström på Stadsfastigheter.
----------------------------------------------------------------------------------------
FAKTA Anlagda bränder på skolor i Malmö 24 mars: Eriksfältsskolan, brand i soprum. Beräknad kostnad: 50 000 kronor. 26 mars: Lindängeskolan, utbränd skolsal. Beräknad kostnad: 250 000 kronor. 22 april: Oxievångsskolan, lärarrum och administrativa lokaler nedbrända. Beräknad kostnad: 2 miljoner kronor. 23 april: Gamla Sofielundsskolan, utbränd källare. Beräknad kostnad: 200 000 kronor. 7 maj: Örtagårdsskolan, skolsköterskans mottagning utbränd. Beräknad kostnad: 300 000 kronor.
SUMMA: 2,8 miljoner kronor Förutom de anlagda bränderna har det också brunnit på Segevångsskolan på grund av ett elfel. Där brandskadades en serviscentral för 53 000 kronor.(Källa: Sydsvenskan)
----------------------------------------------------------------------------------------
Skador för 40 miljoner
ANLAGD Natten mellan måndag och tisdag brann det i Tallbackaskolan i Ösmo. Det är den femte skolbranden i Stockholmsområdet sedan i maj. Våg av anlagda skolbränder i StorstockholmSkolbränder härjar i Stockholm. Sedan i maj har fem eldsvådor anlagts. Alla bränder som har ödelagt skolor i Stockholm de senaste månaderna tros vara anlagda.
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net