tirsdag, maj 31, 2005

At være svensk repræsenterer nulpunktet

Politikere skal bedømmes på deres handlinger. Og uanset hvad de 349 i Riksdagen siger, så har de genindført klassesamfundet. Og fremtiden vil vise om det er den mindste af deres synder...................
Blond och annorlunda
Beret Bråten , Journalist i Kilden
En etnolog har fulgt en gruppe svenske jenter i en drabantby utenfor Stockholm, hvor det å være skandinav og blond er å skille seg ut. Hvordan forhandler jentene likhet og hvordan takler de avvik, forskjeller og synlighet?
Denne uka besøker Maria Bäckman konferansen Crossroads på Universitetet i Oslo med foredraget Whiteness and gender.
Utgangspunktet for Bäckmans pågående forskningsprosjekt er hvordan en gruppe unge jenter opplever å være både annerledes og like i en drabantby, et sted mediene gjerne beskriver som et urbant problemområde.


"Flere av de andre jentene har også farget håret for å unngå negativ oppmerksomhet, forteller Bäckman, og fortsetter:
- Den seksualiseringen jentene snakker om, handler ikke først og fremst om at deres naturlige hårfarge avslører dem som svenske jenter, men om at de med sitt lyse hår blir jenter som er blonde. Feminin og blond er det samme som dum, bimbo, pornoaktig og seksuelt tilgjengelig.
Å være blond jente innebærer å bli tilskrevet en identitet som er full av nedsettende fordommer om kjønnshierarkier og kvinnelig seksualitet. Det innebærer en plagsom synlighet; biler som tuter, gubber som stirrer og gutter som kaller en hore."
http://www.forskning.no/Artikler/2005/mai/1117015807.07
http://kilden.forskningsradet.no/nyhet/crossroads.htm

View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net