søndag, juni 12, 2005

At tyde Pravda

kalder svenskerne en sådan artikel. Jeg har læst tilpas mange til at kunne fylde hullerne ud. Men jeg vil overlade bedømmelsen til den enkelte. Jeg har dog understreget nogle "hints".Hvad DN opnår med sådan en artikel,er at folk gætter sig til resten. Og det gør vi så.DN er ikke meget modigere end den pjalt af en rektor de citerer:
"Mathildas vän orkade inte leva längre"
Linda orkade inte leva. Den 27 april tog hon sitt liv. Hon var en till synes glad och sprallig flicka, som snart skulle fylla fjorton år. Men inuti var hon ledsen. Hennes föräldrar vill berätta om det som hänt. Till hennes minne ska familjen bilda stiftelsen Våga va´dej själv.Hon levde tillsammans med pappa Arne, mamma Lena och storasystrarna Sanna, 18 år och Emelie, 16 år.Pappa Arne har i tre år varit drivande i skolans föräldraråd, men hoppade av för ett år sedan. Han tyckte ledningen på skolan var passiv, att regelverket på skolan började åsidosättas och att engagemanget från föräldrarna var för dåligt.
Kring jul förändrades Linda. Hon började sminka sig och lade sin äldsta systers kläder i ryggsäcken när hon gick hemifrån.Den 21 mars chattade Linda med en jämnårig skolkamrat på datorn och han frågade om de skulle ha kk i skolan. Kk betyder knullkompis och "ha kk" betyder att man har sex.Linda berättade för Emelie vad som hade hänt, och hon lovade att inte berätta något för mamma och pappa.Efter den dagen blev Linda ­kallad hora, luder och toalettmadrass av några skolkamrater.
---------------
Linda säger att hon är väldigt, väldigt trött, men lovar att gå en kortis med honom.Hon berättar för Emelie att hon blivit kallad hora och luder av en kille i skolan, att hon smällt till honom, att han sparkat henne i magen och att han sagt att han skulle skicka sina medhjälpare på henne.
---------------
- De som har status är många och de har makt och de bestämmer. De gör som de vill och lärarna lyder dem. "Ska du ut och röka nu?" kan en lärare säga.
---------------
Mathilda säger att hon inte vågade berätta hemma hur det verkligen var.- Jag var rädd för dem med makt. De har kompisar och släktingar överallt.
---------------
Var är Linda? De ropar, men får inget svar.I rummet in till vänster, där familjen har en inomhuspool, har Linda hängt sig i Emelies hopprep.Hon har skrivit två avskedsbrev, ett till mamma och pappa, ett till Mathilda.I brevet till föräldrarna står att hon hatar sitt liv och att de kommer att hata henne "som prövat att röka och haft kk i skolan". Hon skriver också: "Om ni vill veta fråga Mathilda."
De skriver också, att de efter Lindas död fått reda på att flera flickor varit med om samma sak på toaletten i omklädningsrummet och att Linda hade sagt till kompisar att hon hade känt sig som en slav på toaletten.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=426999&previousRenderType=8
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net