fredag, april 08, 2005

Svensk ret abdikerer for intern zigøjnerjustits*

http://w1.sydsvenskan.se//Article.jsp?article=10115346
Romsk rättegång ska behandla storbråket
En man blev knivskuren. En kvinna avlossade skjutvapen. Men polisen hålls utanför. Storbråket efter en begravning i Lund i onsdags kommer istället att tas upp i romernas interna rättsystem.
På söndag kväll hålls i Lund en romsk rättegång, en så kallad kris.- När romer bråkar sinsemellan ska det hållas inom gruppen, säger en av den begravne 31-åringens släktingar.Per Göransson vid Lundapolisen är uppgiven:- De vill inte ha någon insyn. Vi har fyra polisanmälningar, men om ingen tipsare dyker upp får vi svårt att gå vidare.Straffen för den som befinns skyldig vid en kris kan bli penningböter, besöksförbud eller, i värsta fall, uteslutning ur den romska gemenskapen...........................................................................
*I Danmark er "roma" ikke almindeligt i sproget. I Sverige er "zigøjner" (ligesom : "araber") decideret faux pas, og Språknämden har denne anbefaling: Fråga: Skall man säga zigenare eller romer? Svar: Numera går man alltmer från ordet zigenare, som av många kan uppfattas som nedsättande. I stället väljer man rom. Det böjs en rom, flera romer och uttalas med långt å-ljud. Adjektivet blir romsk. Språket kallas romani eller romanichib.
og i øvrigt kan man få nedsat straf af "kulturelle grunde":
Lägre straff när bakgrund vägs in
Göteborgs tingsrätt slår in på nya vägar: i en ny dom avgörs att en mors misshandel av sitt barn får mildrat straff på grund av moderns kulturella bakgrund.

http://www.sdkuriren.se/nyheter.php?action=fullnews&id=368
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net