mandag, maj 16, 2005

Krigszone Stockholm

4 dødsofre på en uge
17 personer anmäler gatuvåld - varje da
Dödsmisshandeln av den 29-åriga mannen på Kungsgatan i förra veckan var ingen unik händelse. I Stockholm är gatuvåldet mest utbrett i landet – och anmälningarna har ökat.
2004 anmäldes 6276 fall av misshandel utomhus i Stockholms län, där gärningsman och offer var obekanta med varandra. I 5999 av fallen var offret en vuxen man. Flest fall rapporterades i Norrmalm - minst antal anmäldes i Älvsjö.Källa: Brå
Förra året anmälde 17 personer om dagen att de blivit misshandlade ute på gatan i Stockholm av en gärningsman de inte känner.
............................
http://makeashorterlink.com/?P2294251B
Voldskultur ?
Tunnelbane mordet fotograferet med mobil:
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,645697,00.html
Svårt misshandlad kvinna hittad i natt
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,645680,00.html
Fem ungdomar greps i söndags kväll på Nobelvägen i Malmö, misstänkta för att ha misshandlat en kvinna. Den yngste pojken var bara tolv år gammal och kördes direkt hem till föräldrarna.

När Marcus Gabrielsen sparkades till döds var Kungsgatan full med folk. Krogarna hade precis stängt och många var på väg till McDonald’s en bit längre upp på gatan. Det blev rentav en folksamling runt Marcus och hans bödlar.
http://expressen.se/index.jsp?a=284959
http://sydsvenskan.se/malmo/article101975.ece
Og så orker vi vist ikke mere for idag. Læsere der vil studere denne tragedie henvises til den svenske kriminalreportage - for omfattende at gengive her, andet end rent principielt.Om voldskultur - så kom jeg dette i hu fra WA denne uge:
"Som den yemenitiske digter og skribent, Nabil al-Subay’a, siger til Weekendavisen:»Vesten håndterer terrorisme, som om det bare handler om at sprænge ambassader og skibe i luften. Men terrorismen har dybe rødder i samfundet, det er en rodfæstet ide: det begynder med den måde, faderen behandler sin kone og søn på og den måde, læreren behandler sine elever på. Samtidig med at regeringen erklærer sig som modstander af terror, udfører den selv terror mod befolkningen. Terrorisme er blevet en kultur, og al-Qaeda er frugten af denne kultur og af det politiske og sociale system: alle her støtter al-Qaeda, inklusive militæret og ministerierne. De er enige med Bin Ladens fremfærd, fordi ideen om at intimidere andre er så udbredt."
Pernille Bramming i artiklen Yemen Weekendavisen 4-12. maj 2005

View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net