tirsdag, juni 07, 2005

Karaveli og nationalstaten

Hvilken ironi, at det skal være en indvandret tyrker ,der skal gøre en selvgod og historieløs Riksdag og "elite" opmærksom på nationalstatens betydning. Hvis man definerer nationalstaten som et maksimalt sammenfald af grænser, sprog, kultur, etnicitet og religion, må man desværre konstatere at "eliten" har haft held med at afmontere store dele af den svenska nationalstat.
Imperier faller – nationer består
Magnus Karaveli: Friheten är vårt arv – därför bör Gustav Vasa firas i dag
Gustav Vasa är en dålig ursäkt för att fira nationaldag. Det tycker numera historiker, kulturskribenter och politiker – i synnerhet borgerliga.Magnus Karaveli är journalist och författare.För den politiska och kulturella eliten är den kung som bröt med en union, genomförde reformationen och lade grunden till en effektiv stat en tyrann, snarare än en historisk landsfader.I ett svenskt elitperspektiv kunde ingenting vara mer otidsenligt än arvet efter Vasa – nationalstaten. Den nationella suveräniteten är ideologiskt utdömd och ska avvecklas. Tanken att fransmännen och holländarna röstade nej till EU:s konstitution därför att de vill försvara sin nationella suveränitet, verkar i Sverige vara obegriplig för både regering och opposition. Varje annat skäl duger som förklaring..........................................
http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,655151,00.html
Magnus Karaveli har været interviewet af Jyllandspostens Niels Lillelund i 2002. Find interviewet i arkivet. Og læs evt. en anden artikel af ham:
"Islam är på väg at prägla Sverige"
Stoppas inte den islamistiska trenden i Sverige kommer den till slut att prägla vårt samhälle mer än vad vi i dag kan föreställa oss. Det skriver författaren och journalisten Magnus Karaveli på DN Debatt.
Politiker både till vänster och höger uppmuntrar kulturell separatism, skriver Magnus Karaveli.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=207660
Om svensk debat:
"Debatt- och ledarsidorna har blivit nån sorts reservat för subkulturer, har en känsla som påminner mycket om de politiska partierna. Många av debattörerna är ute efter att demonstrera sin moraliska godhet. Och att tala om för andra att de är lushundar, nån sorts ordningsmannaverksamhet. Nej, om man bara läste debattsidorna i svensk press vore man snart på gränsen till självmord.
Östgöta Correspondenten: Har haft en av landets få icke strömlinjeformare ledarsidor, mycket tack vare Magnus Karaveli. Nu har de dragit in en chefredaktör från DN som i praktiken har belagt honom med yttrandeförbud."

Johan Hakelius, - og det er så sandt som det er sagt
http://www.pressenstidning.nu/Article.jsp?article=7197
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net