mandag, juli 25, 2005

Rättssamhälle & civilcourage


......man kan altså sparke en mand ihjel på en befærdet gade midt i Stockholm, masser av vidner, ingen griber ind - og få et års fængsel hhv. en betinget straf. (kollektivt hukommelsetab blandt alle involverede).Det er ganske enkelt oprørende - og en hån mod 29-åringens stakkels forældre. Sverige har abdikeret - individuelt og kollektivt:
Dömda för dödmisshandel på Kungsgatan
De tre män som åtalats för dödsmisshandeln av en 29-årig man (Marcus Gabrielsen) på Kungsgatan i maj fick i dag sina domar i Stockholms tingsrätt.
Den 18-årige man som erkänt att han sparkat mannen i magen dömdes till ett års fängelse för grov misshandel. 19-åringen som erkänt att han misshandlat mannens kamrat fick villkorlig dom, men frias från anklagelserna vad gäller misshandel av den man som dödades. Den andre 19-åringenfrias.

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_10194691.asp
Jan Milld har nogle pricipielle betragtninger i den anledning:
.........Antag att man som individ gör just det som Bergstrand efterlyser, dvs reagerar, säger ifrån, visar personligt kurage - vad händer?
Marcus Gabrielsson gjorde just detta den 4 maj 2005 i centrala Stockholm. Hans sade till tre män som stod och urinerade i en port. De tre blev aggressiva, jagade Marcus utmed Kungsgatan, fick omkull honom och sparkade på honom tills han dog.
Männen greps, men oavsett utslag i domstolen är Marcus inte längre i livet. Hans föräldrar har mist sin son.
Till detta kommer att tingsrätten beslutat släppa de tre männen fria. Uppenbarligen kommer ingen av dem att dömas för mord. Marcus är död, men ingen kan fällas till ansvar - trots gripanden! Vittnen har glömt vad de sett, har ändrat sina vittnesmål och ger motstridiga uppgifter.
Advokat Thomas Martinson i City den 20/7: "De åtalade har inget kollektivt ansvar". Så låter det fortfarande - 15 år efter
Lindomefallet!
De tre har tillsammans dödat Marcus, ingen av dem har försökt förhindra misshandeln utan istället deltagit i den. Borde inte detta räcka för att fälla alla tre för mordet, om man inte bland de tre kan få fram en särskilt ansvarig?!
http://www.bgf.nu/ak05/v30.html
Minnesexpert: Osannolikt att vittnen glömmer
Vittnen har tagit tillbaka tidigare uppgifter
Under rättegången om dödsmisshandeln på Kungsgatan tog flera vittnen tillbaka uppgifter som lämnats i polisförhör. De hävdade att de inte längre mindes. – Inte sannolikt, säger Sven-Åke Christiansson, minnesexpert och professor i psykologi, till TT
.
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,677104,00.html
Har du förtroende för svenska domstolar?
Ställningen just nu:
Ja (4.5 %)
Nej (92.6 %)
Vet ej (2.9 %)
Totalt har 19.200 personer röstat.
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net