torsdag, december 16, 2004

Berufsverbotet

Et kvalificeret gæt. Hvad sker der dennegang: Politikere og "demokrater" rejser en storm, forældre blir oprøerte - og om en måned er den rare rektor nødt til at fyre ham.

Dette er sket i masser af tilfælde med mindre højt profilerede der ikke kunne holde kæft, fagforeningsledere, tillidsfolk. Jeg vender tilbage om en måned.

http://www.smp.se/article.php?args=482980,101;0;0;0


Ledande sverigedemokrat lärare på gymnasium i Växjö
En av sverigedemokraternas partitoppar undervisar på Procivitas privata gymnasieskola i Växjö. För ett par år sedan fick han sluta på en gymnasieskola i Karlskrona på grund av sin partitillhörighet.


Richard Jomshof är utbildad SO-lärare på gymnasienivå. Han undervisar på ungefär en halvtids vikarietjänst i filosofi, psykologi och geografi vid Procivitas fria gymnasium på Vallgatan i Växjö.
Samtidigt är han folkvald ledamot av kommunfullmäktige i Karlskrona, ledamot av sverigedemokraternas (sd) partistyrelse samt chefredaktör och ansvarig utgivare för partitidningen, SD-Kuriren.
Det här engagemanget kostade honom jobbet för ett par år sedan. Strax efter att han hade anställts som vikarie i ämnet samhällskunskap vid af Chapmans kommunala gymnasieskola i Karlskrona skrev Blekinge Läns Tidning om det varvid han fick sluta. Skolledningen agerade på kraftiga elevreaktioner och kom överens med Jomshof om att han skulle sluta omgående.
Tidigare hade hans anställning som lärare i Lund orsakat bråk även där. Några månader senare nobbades han igen då han var ende behörig lärare som sökte en lärartjänst vid Mörrums skola. Sökte till Procivitas Då sökte han till Procivitas i Växjö och fick jobb. Ingen frågade efter hans politiska hemvist och han talade heller inte om det:
- Nej, jag har svårt att se varför jag skulle behöva göra det, säger han till Smålandsposten. Varför ska någon behöva tala om sina politiska åsikter över huvud taget när man söker ett jobb? Man ska ju inte bedöma människor utifrån det och jag ska självklart inte sprida mina personliga åsikter i min undervisning.
- Ska man börja fråga alla lärare i Sverige vad de har för politiska åsikter? Ska man kanske registrera alla människors åsikter redan från början när de söker ett jobb?
Richard Jomshof beklagar massmediernas intresse för frågan och kan inte förstå varför man skriver om saken. Han kallar det för "tråkigt" och "olustigt".
Det finns människor som beskriver ditt parti som främlingsfientligt och odemokratiskt? Däri ligger kanske ett allmänintresse om du ska undervisa ungdomar?
- Det blir som i gamla Östtyskland. Ska vi ha politisk konformism här i Sverige? Mina åsikter är för övrigt högst normala i exempelvis Danmark, svarar Jomshof och menar att det går att argumentera om demokratin i alla partier: - Inte för att jag har sympati för kommunister, men de utsattes också för förföljelse i Sverige på 1950-talet.
Robert Owen
document.write('');
robert.owen@smp.se 0470 - 77 06 05
Torsdag 16 December 2004 05:00
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net