torsdag, maj 26, 2005

Vänstermoralismen i politiken

Kaspar Støvring:
...........Resultatet er en teknokratisk politik, der ikke forstår politik som beslutninger og kamp mellem kollektive "vi"-identiteter. Det er også for de radikale et mageløst fremskridt. Hvis man derimod mener, at der altid vil være konflikter, fordi forskellige grupper har forskellige interesser og værdier, er man udemokratisk, fordummet og gammeldags.
Men hvis de politiske konflikter forsvinder, bliver den offentlige politiske kultur irrelevant. Den teknokratiske post-politik baner i sidste ende vej for et afpolitiseret demokrati, hvor der ikke er forskel på partierne og reelle alternativer til konsensus.
Risikoen er, at vælgerne gribes af politikerlede og magtesløshed med faldende valgdeltagelse til følge.
En effektiv moralistisk ikke-politik er længe blevet ført i det konfliktsky Sverige, hvor det politisk acceptable følgelig er snævret ind til en lille konform midte. Ubehagelige standpunkter er blevet udelukket fra den offentlige debat og nægtet demokratisk repræsentation, hvorfor man kun tør sige sin ærlige mening på skjult kamera.
Også i Sverige tror man, at højrepopulismens fremvækst kan hæmmes gennem moralsk fordømmelse. Men det fortrængte vender som bekendt tilbage i dæmonisk form: Det er ikke tilfældigt, at der i Sverige eksisterer en omfattende og velorganiseret politisk ekstremisme på begge fløje, og disse spændinger finder af og til udløsning i vold og attentater. ..........................

http://www.jp.dk/meninger/ncartikel:aid=3068756
Opsang til "oikofoberne"Nationalstaten har vist sig at være det eneste bæredygtige værdigrundlag for moderne demokrati, mener den engelske filosof Roger Scruton, der præsenterer disse tanker og argumenter sin seneste bog.Kasper Støvring, Jyllandsposten 12-11-04
http://www.nomos-dk.dk/Nyhedsarkiv/citater.htm
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net