lørdag, november 19, 2005

Den præsidentielle Persson

"Perssons ledarstil förvånar"
Statsvetarprofessor Olof Ruin: Statsministern borde inse det politiska värdet i att tona ner sin egen betydelse. Göran Persson beter sig på ett sätt som väcker berättigad förvåning. S-veteranen Lena Hjelm-Wallén menar att han mästrar enskilda statsråd. På partikongressen bryr han sig inte om att delta i debatterna. Däremot klargör han att ett beslut där inte behöver följas. Det är överraskande att Persson inte förstår den politiska vikten av en anspråkslös framtoning. Tage Erlanders ledarstil utgör där ett manande föredöme. Det skriver professor Olof Ruin.
*******
Göran Persson har i och för sig bemödat sig bredd när det gäller kön, regional och social bakgrund. Det som han däremot har misslyckats med är att till sin krets förvärva personer som har en egen stark politisk bas. Det är bland annat överraskande och anmärkningsvärt att så pass få av dagens statsråd är hämtade direkt från riksdagen. Är förklaringen härtill att riksdagen inte längre lockar till sig personer som anses lämpliga för statsrådsskap utgör detta i sig ett allvarligt problem. Hur som helst: en dominant regeringschef mår väl av att i sin närhet bli balanserad av andra starka personer.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=490104&previousRenderType=2

Ayaan Hirsi Ali i Deadline
Ayaan Hirsi Ali lever døgnets 24 timer under konstant politibevogtning. Det gør hun, fordi hun trues på livet af muslimske grupperinger. Ayaan Hirsi Ali er stærkt kritisk overfor Islam og det i hendes øjne, fundamentalistiske syn, som mange praktiserende muslimer har.
http://www.dr.dk/dr2/deadline2230/fredag.htm

Forenede Fantomer
I den lattervækkende organisation, der går under navnet Forenede Nationer, men som burde hedde Forenede Fantomer, har bureaukraterne nu fået den idé, at hvis blot Den Tredje Verden får mere IT og bedre adgang til internet og kommunikation, så vil den automatisk få mere velstand.
Ideen, der luftes i Tunis på konferencen World Summit of the Information Society i disse dage, støttes også af regeringerne i Iran, Saudi-Arabien og Cuba, der officielt begræder det digitale skel mellem rig og fattig og gerne vil have oprettet en såkaldt digital solidaritetsfond.
Ideen er muligvis godhjertet, men forkert. Bremsen på velstand er ikke IT, men mangel på ejendomsret og frihandel, bremsen er statsstyring, toldmure, protektionisme og korruption, sådan som det altid har været tilfældet, og det kan et par fladskærme fra eller til ikke ændre en mikrochip på. Computere er naturligvis rare at have ved hånden, men det er ikke dem, verdens fattige først og fremmest har brug for, men i stedet de basale forudsætninger for velstand og udvikling.
At FN naturligvis heller ikke her har forstået problemets kerne, kan imidlertid ikke overraske, sålænge det er blevet organisationens vandmærke og efterhånden eneste eksistensberettigelse: Så har vi da noget at grine ad.
Mikael Jalving (Groft Sagt, Berlingske)

Abu Usama el Swede:



http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,732413,00.html

Apropos børnemishanling
altså at blive mishandlet af børn - se artiklen fra igår nedenfor:
Det inträffade väcker ju frågor, även om det är mindre sannolikt att de ställs - än mindre besvaras - i våra massmedia:
Vilka var barnen? Sannolikheten för att att de hade utländsk bakgrund är rimligen stor, men mer exakt:

1. Från vilket land/vilka länder kom de?
2. Var de alla från samma etniska grupp, rentav samma släkt?
3. Hur länge har de varit i Sverige?
4. På vilka grunder uppehåller de sig här?
5. Rör det sig om "gömda flyktingbarn", utan uppehållstillstånd?
6. Vet deras föräldrar om vad de sysslar med?
7. Varifrån har kommer kniven som de var utrustade med?
8. Var de tidigare gripna för misshandel, stöld/snatteri eller annat?
9. Har deras föräldrar kriminell belastning?
10. Kommer det inträffade att påverka deras och deras familjers möjligheter att stanna kvar i Sverige?
En antydan om svar på en del av frågorna ges i ett inlägg på Exilen den 18/11 -05, av signaturen "Skribenten" (även om ämnet där inte var överfallet i Bålsta):
"En av mina brorsdöttrar är sedan sex år bosatt i den franska hamnstaden Marseille och gift med en fransman. ... På ett Mail från mig om de franska kravallerna drabbat Marsielle får jag svar den 17:e nov:


-"Nej, här i Marseille är det inga kravaller, dom sa till och med på Marseilles lokal-nyheter att "det hade inte varit bråkigare än vanligt i Marseilles förorter"! Det har alltid varit ett 20-tal brinnande bilar varje kväll i Marseilles förorter och att nu under oroligheterna har inte siffran stigit! Det har sålunda blivit en 'vana' att ett 20-tal bilar skall brännas var kväll i förorterna i Marsielle! "
"Barnligorna är en plåga. Två gånger har min brorsdotter blivit rånad av barnligorna som går tillväga på följande sätt.
Ett gäng på ett 10-tal ligister, eller fler, i 10-12 årsåldern, stormar fram mot sitt offer, klänger sig fast och pressar ner dem på gatan. Snabbt muddras fickor eller handväska på kontanter, kreditkort och annat av värde. Som en svärm bålgetingar försvinner de åt alla håll efter rånet.
När polisen någon gång lyckas gripa några av dessa unga ligister, av påtagligt romskt utseende, så dyker raskt advokater eller anhöriga upp i sin Mercedes och, med hänvisning till rånarnas ålder, snabbt får dem fria. Förövarna är vanligen från fd kollapsade öststater."
http://www.bgf.nu/extremt/balsta.html

30 % højere løn i København
Svag kronkurs sänker arbetslösheten i Malmö
(og udhuler købekraften)
Allt fler Malmöungdomar dagpendlar till jobb i Danmark. Trettio procent högre löner lockar samtidigt som det är ont om jobb i Malmö. Kalle Soares, Cecilia Alwall och Emmy Leck arbetar alla i shoppingcentret Field’s, trettio minuters tågresa från Malmö.
Kalle Soares, Emmy Leck (till vänster) och Cecilia Alwall på väg till sina jobb i Field´s shoppingcenter i Ørestad. Samma resa gör minst femhundra andra Malmöungdomar varje morgon.
9.00 stiger Kalle Soares, 25, på Öresundståget vid Malmö C. Under sin täckjacka har en pikétröja i danska rödvita färger. Det står ”Stadium” på bröstet. Det är trångt, inga sittplatser. Vid kaffeautomaten hänger Cecilia Alwall och Emmy Leck, båda 19 år. – Fieldsfolk, säger Kalle Soares och hejar på tjejerna. ........................
http://sydsvenskan.se/malmo/article127697.ece

View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net