tirsdag, februar 08, 2005

Foreløbige svenske reaktioner på det danske valg

DN er uforsigtig nok til at stille dette spørgsmål på deres hjemmeside. Vi følger det løbende:

Skulle du vilja bo i Danmark?
Ja
42% (4381)


Nej
52% (5405)
Vet ej

6% (612)


Totalt antal röster: 10398
Håkon Arvidsson, RUC, flippede ud på forhånd, helt forventeligt:

Jag kan inte värja mig för tanken att situationen har sin grund i den folkliga främlingsskräcken. Den har nämligen givit Pia Kjærsgaard en stark plattform, så stark att ingen på allvar vågar utmana hennes parti i denna fråga. Dansk Folkeparti är emellertid inte bara främlingsfientligt. Det är också i de flesta avseenden ett traditionellt välfärdsparti och vill med all kraft slåss för att behålla välfärdstaten i sin existerande form. Dock finns en viktig förutsättning - dansk välfärd skall bara gälla för danskar. I danska sjukhussängar skall det ligga danskar och inte muslimer från Anatolien eller Palestina.Dansk socialdemokrati har inte hittat någon väg att bekämpa denna chauvinistiska politik.


http://expressen.se/index.jsp?a=239016

Drabbas av egna lagen

Danske statsministern Anders Fogh Rasmussen är själv ett offer sin egen regerings skoningslösa invandrarpolitik. Hans son är gift med en amerikansk kvinna. Reglerna förbjuder dem att bosätta sig i Danmark.
http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_9098878.asp

Et par menige svenskere ser noget anderledes på det:

Länge leve Dansk Folkeparti :-).it

borgerligt, normalt och underbart! IT

Mina hjärtligaste gratulationer...

Underbart! Stort grattis t. Danmark och DF!

. Låt oss alla vara tacksamma för att vårt grannland består av individer som kan tänka själv.Trots alla de drastiska åtgäder som Pia förslagit. Dvs stänga gränserna mot Sverige som alltmer tenderar att ta formen av ett U-land med hög kriminalitet.Radikale venstres framgångar bör nog inte jublas allt för högt åt. Har dessa inte tagit röster från Socialdemokraterna?Vi ska också ha i minnet att i Danmark råder den situationen att invandringen ärnågorlunda hanterbar. Tack vare DF:s politik.Svenska politiker har ju alltmer börjat att hacka på de andra nordiska länderna för att de genomför sin politik en poliitik som inte passar Sahlinskan och dr Person.Detta sätt att bete sig kan och borde reta upp våra grannländer, hellre ha dessa töntar som fiender än som vänner.

Ebba


Danmark demokratiskt
Anders K., Sthlm

I DK får alla partier som samlat in tillräckligt med namn för att registreras till valet, rätt att förmedla sin politik via dansk TV. I SE får vissa partier inte ens köpa annonsplats i tidningar, även när budskapet är helt oförargligt. I DK står alla partier på samma stora valsedel, I SE måste valsedlar tryckas upp för miljonbelopp, dyrt för nya partier, och läggas ut i vallokaler, där extremister tillåts stjäla dem utan att någon bryr sig. Vilket land är demokratiskt?

Stor tack til Danmark

Som står upp för sitt land.Hoppas Dannmark kan vara med och visa vägen i Europa .Ju fler länder som vill göra upp med rasmotsättningsproblemen, militanta muslimer och kriminalitet, desto bättre är det.För att inte nämna den finansiella börda som t ex Sveriges asylpolitik innebär.Valresultatet visar på en kontinuitet att folket är nöjda med den förändring som skett. Hoppas nu bara att våra grannars relativa klokhet kan smitta av sig på oss i Sverige, men det ser alltjämt mörkt ut.

Bosse

Og helt usædvanligt lader Svenska Dagbladet en(censureret) tråd leve om det danske valg som kommentar til Arvidsson. Tillykke Pia -130 indlæg:

http://www.svd.se/ssi/artikelmeny/kommentera/showAll.asp?did=9098878

Grattis Pia

Jens

För mig, som är halvdansk, är det en stor glädje att Danske Folkparti(DP)har erövrat ytterligare två mandat. DP är det enda ärliga parti som finns i Danmark. Att Socialdemokraterna inte fick makten, är bara ett bevis på att danskarna har genomskådat sossarnas hyckleri och falskhet.

Arne

Det låter på skribenten som att danskarna är idioter som inte vet sitt eget bästa. Faktum är att en majoritet av danskarna fått nog av okontrollerad massinvandring från Mellanöstern och Nordafrika. Det får genomslag i politiken. Samma sak tycker svensken i gemen men ingen vågar säga det öppet av rädsla för att bli anklagad för rasism av politiskt korrekta media och av diverse mer eller mindre kända åsiktsmaskiner med självutnämt tolkningsföreträde.

Endnu en svensk, Henrik , Skåne, kommenterer det danske valg som set i svensk TV: (læs også Henriks : Danmarksneurosen)

http://dansk-svensk.blogspot.com/2005/02/danmarksneurosen.html


Det var ganska underhållande att se det där flintskalliga miffot K-G Bergström i Rapport. Han babblar om "högkonjunkturval" och greppar verkligen efter halmstrån angående Radikale Venstres framgång. Det är precis samma sak i alla reportage i svenska nyheter ikväll. Det verkligen osar av ångest inför att danskarna verkligen vill ha den här "kontroversiella invandringspolitiken".

Ett annat återkommande tema är att alla kommentatorer, utan undantag, riktigt lyser över förhoppningen att VK-regeringen ska välja Radikale Venstre istället för DF som regeringsunderlag. Den nämnde Bergström gick så långt som att påstå att han "tror att Fogh Rasmussen verkligen önskar det innerst inne, eftersom det måste vara ansträngande att ha ett populistiskt parti i regeringsunderlaget".Ha! För det första kommer mandaten inte att räcka till och för det andra så hade det scenariot ändå inte inträffat. Sanningen är att det unika har hänt att en sittande regering har fått förnyat förtroende med en klar marginal. Sanningen är också att di himskans DF, fortfarande ÄR betydligt större än de kärringliberalerna i RK. Dessutom går de framåt trots att de har varit stödparti.Som östdansk är det underbart att beskåda. Jag njuter av varje sekund när jag ser de motbjudande sosselakejerna i svensk TV våndas.

Moderaternas Frederik Reinfeldt er tilfreds - næsten. Göran Persson glæder sig over den Radikale fremgang:

Han påpekar dock att han inte gillar den danska invandringspolitiken, som är beroende av stöd av främlingsfientliga Dansk Folkeparti.- Men det har åtminstone varit mindre fokus på den frågan i den här valrörelsen.Trots att Venstre och Konservative ser ut att få regera vidare med stöd av Dansk Folkeparti glädjer sig statsminister Göran Persson åt att socialliberala Radikale Venstre gör ett rejält skutt framåt.- Radikale Venstre tog fighten mot de främlingsfientliga krafterna och lyckades. Jag tror att framgången från vallokalsundersökningen består under rösträkningen.

http://www.smp.se/article.php?args=500123,101;123;0;0
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net