fredag, april 22, 2005

En svensk fatwa

En frikirkepræst har helt undervurderet islams vrede og nærtagenhed. Hvis nu svenske medier ikke havde underrapporteret Van Gogh og Ali Hirsis skæbner indtil usynlighed, så havde han været advaret på forhånd. Hele den debat der udspiller sig nu, så vi i Danmark og Europa i månederne efter Van Gogh mordet - ALT er deja vu. Men Runar, der næppe er en "intellektuel" som læse udenlandske aviser, går lige ind i Koran muren med bind for øjnene, og er i realiteten en død mand. Ikke som Van Gogh, men som Ali Hirsi. På den måde er han et sindbillede på hele Sveriges møde med Islam: Uforberedt, godtroende, naivt.
Nu er Fanden for alvor løs i Laksegade, for enhver kan se scenariet for sig: Svensk prædikant liggende halal slagtet på Stockholms stenbro. Mon ikke skyndsomst han får en ny identitet for at det kan undgås ?

Ikke uventet omtaler svensk TV nyheder ikke denne sag med ét ord, ligesom Sydnytt heller ikke har omtalt den "ikke helt raske" Malmø betjent. Den sædvanlige "ikke se ikke høre" metode.Når det virkelig bliver hedt, kan SVT slet ikke håndtere det.
– "Den som säger sådana saker om profeten Muhammed är ett legitimt mål för oss, säger en svensk islamist till Expressen.
Flera islamister, med kopplingar till terrorgruppen Ansar al-Islam vilken ligger bakom flera hundra självmordsattacker i Irak, ha bekräftat dödsdomen.
- Han är dömd till döden och förr eller senare når vi honom, säger en av islamisterna vidare till Expressen.
"

http://expressen.se/index.jsp?a=273055
Runar dödsdömd
Muslimska extremister har dömt Runar Sögaard till döden.Terrorstämplade personer med anknytning till självmordsbombare i Irak har fått klartecken att mörda honom.– Även om jag ser Runar under stor polisbevakning kommer jag skjuta ihjäl honom, säger en extremist till Expressen.Runar Sögaards uttalande om att profeten Muhammed ”var en förvirrad pedofil” skapar ilska bland Sveriges muslimer.
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,634929,00.html
”Jag fruktar för mitt liv”
Dödshot mot Runar efter hans predikan"Du kan inte gömma dig från Guds straff."Runar Sögaard hotas nu till livet av anhängare till den extrema rörelsen Al Ansar Shariah med säte i London.-

Ud af denne artikel lyser angsten for at der skal gå en gnist i det bål som man så møjsommeligt har bygget op i årtier:
http://expressen.se/expressen/jsp/polopoly.jsp?a=273058
Lars Lindström: En strid mellan religionerna – det sista Sverige behöver
Playboypredikanten Runar Sögaard har satt fart på det fullständigt meningslösa och livsfarliga slaget om vilken tro som är nummer ett. En religionsbatalj är det sista Sverige behöver.
Og her er noget vi "lissom" har hørt før: Han misbruger ytringsfriheden (ligesom Van Gogh) og domstolene må ta sig af det, siger Sveriges over imam som forhåbentlig har falske forestillinger om hvad en sekulær domstol tager sig af:
http://expressen.se/index.jsp?a=273125
"Runar vill skapa ett nytt Holland"
Pastor Runar Sögaards uttalanden om profeten Muhammed är oacceptabla. Svenska muslimer kommer inte att få någon ro förrän hans hatpredikan prövats av domstol.
Det skriver imamen HASSAN MOUSSA, ordförande i Sveriges imamråd och verksam i Stockholms stora moské. Han kräver att de kristna samfunden tar avstånd från Runar Sögaards uttalanden och lovar att vi ska slippa en liknande utveckling som den i Holland.............................
Tyvärr finns det människor som missbrukar yttrandefriheten, människor som ägnar sig åt att förvränga fakta och sprida desinformation, människor som riktar falska anklagelser mot islam och muslimernas profet. Runar Sögaard är en av dem.

Og ex-marxisten og islam apologeten Jan Hjäpe synger med i koret:
Professor fördömer uttalandet
Jan Hjärpe: Det är oerhört ansvarslöst
Og her noget af det eneste fornuftige der er skrevet endnu. Svenske muslimer må vågne op og indse at de lever i Sverige anno 2005:
http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,634705,00.html
Muslimerna måste tåla stolligheter
Antonio Jerez: I Sverige är ordet fritt – så även muslimer måste fatta att här gäller enbart argumentPredikanten Runar Sögaard har ställt till det. Sveriges muslimer rasar efter hans nedsättande yttranden om profeten Muhammed. Samtidigt tror jag på fullaste allvar att dumstruten Runar Sögaard (ovetandes?) har gjort det svenska samhället en stor tjänst.Kanske kan det här bli startskottet till en verklig debatt i Sverige om islam och svenska muslimers förhållande till yttrandefrihet och tolerans.
Jag tänker inte ge mig in i någon debatt om i fall Muhammed verkligen var pedofil eller inte. Det här handlar om något mycket, mycket viktigare. I grunden handlar det om den oeftergivliga rätten för alla som bor i Sverige att kunna tala fritt om religion. Det handlar också om rätten att kunna vräka ur sig dumheter (eller kanske sanningar – allt beroende på hur man ser på saken) som kan stöta religiöst sinnade människor, från alla trosriktningar, utan att man för den skull ska behöva leva under dödshot.
Debattören Kurdo Baksi sägs ha polisanmält Sögaard för hets mot folkgrupp. Har Baksi fattat att han bor i Sverige anno 2005? Har han fattat att vi bor i en sekulär stat av modernt snitt där vi gudskelov inte längre har en statsapparat och ett prästerskap som försöker trycka på oss vilken Gud vi måste tro på? Har han och muslimer i landet fattat att vi inte längre har några hädelsebrott i Sverige och att en sekulär domstol knappast är rätt instans att avgöra vad som är rätt eller fel om en religionsgrundare?Jag tror inte det.
För att förstå varför måste man inse hur läget är i de flesta av de länder där majoriteten av våra invandrade muslimer kommer ifrån. I länder som Somalia, Iran och Egypten är islam statsreligion och hädelsebrotten är en levande realitet. I Somalia och Iran kan de mest ”oskyldiga” ifrågasättanden av profeten och Koranen leda till en dödsdom. I Egypten får man skatta sig lycklig om man klarar sig undan med fängelse eller exil. Även om staten inte tar död på ”hädaren” är risken stor att en religiös fanatiker gör det.
Själv har jag i årtionden rest runt i den muslimska världen och med växande fasa konstaterat att den religiösa intoleransen och konformismen knappast minskat i de här länderna på senare år – snarare tvärtom.Att sedan åtskilliga muslimer tar med sig den här synen på religionens roll i samhället till Sverige och det sekulariserade Västeuropa gör inte saken bättre.
Jag vill påminna om holländaren Theo van Gogh som förra året blev mördad på öppen gata av en ”gudsman” från Marocko. Jag vill också påminna om den holländska parlamentsledamoten Ayaan Hirsi Ali (av somaliskt ursprung) som nu lever under dödshot med livvaktskydd sedan hon uttalat sig kritiskt om islam.
För min del tycker jag det är dags att många av Sveriges muslimer mognar till och inser vad det är för slags land de bosatt sig i. I Sverige anno 2005 är det knappast någon domstolssak om någon tror sig veta att Jesus egentligen var homosexuell. Eller att Buddha egentligen hade ett helt harem av sköna jungfrur. Än mindre är stolligheter av den typen något skäl att hota folk med döden.Vad Sveriges muslimer – och många med dem – helt enkelt måste fatta är att i Sverige tillåter vi bara ETT sätt att motarbeta påståenden som kan reta gallfeber även på religionskritiker som jag. Med ord och motargument.
Antonio Jerezfrilansjournalist medreligionshistoria som ”hobby”Publicerad: 2005-04-22


View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net