mandag, maj 02, 2005

Fandtes vikingetiden ?

Man gribes af en vis skepticime, med tanke på hvad historikere har revideret og afskaffet de senere år. I DK er det blevet lidt mindre chickt at påstå at Danmark kun er 150 år gammelt. Men lad os da bare revidere Birka ,Wä Nidaros, Hedeby, Roskilde og turene ad Volga og Seinen. Vi kan jo altid genindføre dem senere.
kan høres i aften, mandag på SR P1
Fanns vikingatiden?
Den konstruerade vikingatiden
Vikingatiden är en av de mest kända och omskrivna perioderna av vår historia.
Den inleds någon gång i början av 800-talet och avslutas i mitten av 1000-talet. Det var då rödbrusiga och skäggiga nordmän for över världshaven och satte skräck i hel värld.
Under senare år har arkeologer och historiker ifrågasatt den etablerade bilden av vikingatiden. De menar att den skapats under de senaste 100 åren och har lite med den historiska verkligheten att göra.
Nu försöker man tränga bakom schabloner, myter och konstruktioner och hittar en helt annan vikingatid än den vi är vana vid. Bakom konstruktionen döljer sig inte en unik nordisk vikingakultur, skriver arkeologen Fredrik Svanberg i sin avhandling. Det finns flera vikingatider och perioden ingår i ett mycket större europeiskt sammanhang.
Redaktör Martin Widman
http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artikel.asp?ProgramID=412&artikel=604705
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net