fredag, september 09, 2005

Udenforlandet Norge


Er det stadig vanskeligt at se i norge, at "400-års natten" var en tid præget af oplysning og civillisatoriske fremskridt ? Er Norge blevet voksent?
Valg hos Ola og Ali Nordmand
Weekendavisen

Driftig 100-årig. Send ikke flere penge, dem har vi nok af. Mens oliepengene strømmer ind på kontoen, ser Norge sig som verdens moralske entreprenører og fredsstiftere. Et forpligtende europæisk engagement? - måske om nogle år.

»Men det går op ad bakke her i Norge, man skal kende sin plads. Det er svært at sætte sig op mod en venstreintellektuel elite, der ikke vil se problemerne, og mit eget miljø, der prøver at genskabe deres Pakistan her i Oslo.«Norge har 365.000 første- og andengenerationsindvandrere med ikke-vestlig baggrund, i Oslo udgør de 17 procent af befolkningen, hver tredje barn i Oslos skoler har indvandrerbaggrund. Pakistanerne er langt den største gruppe, og en af de mindst integrerede, ifølge Hege Storhaug. -


»Flere tusinde indvandrerbørn bliver sendt ud af landet til genopdragelse, kønslemlæstelse (omskæring, red.) og tvangsægteskaber, men regeringen siger, at det er positivt, at de unge »lærer deres identitet at kende«, intelligentsiaen er fastlåst i sin kulturrelativisme, ’hvem er vi, at vi skal dømme’, og medierne vil ikke gå ind i sagerne. Det er tabuiseret, det er som om medier og politikere tror, at nordmændenes racistiske gen vækkes, hvis vi tager disse centrale ting op,« siger Hege Storhaug. Hun ser gerne en 24-års regel og tilknytningskrav ved familiesammenføringer efter dansk model, men »det kommer ikke til at ske, Danmark er jo nærmest officielt erklæret et racistisk land.«

»De danske regler er bedre end de norske, i mangel af bedre,« medgiver Unni Wikan, professor i socialantropologi ved Oslo universitet. Hun afviser, at de norske politikere er passive: Foreløbig er Norge det eneste land i Europa, der har kriminaliseret tvangsægteskaber, i maj blev en far idømt fængsel i et år og otte måneder ved den første sag nogensinde. Men hun erkender også, at det går den forkerte vej med integrationen:
»Der er en tendens til, at traditioner forstærkes i ikke-vestlige indvandrermiljøer. Forekomsten af fætter-kusine bryllupper er større blandt tredjegenerationsindvandrere end blandt deres forældre.«
»Det er formentlig for sent med en fuldstændig integration. Men vi kan ikke i kulturrelativismens navn vise respekt for en levevis, der ikke hører hjemme her. Vi må stå fast på, at vores love om ligestilling, religiøs frihed og ytringsfrihed gælder for alle.«Fortsættelse følger i en debat, nordmændene først for nylig har taget hul på, og som på parlamentarisk plan overvejende føres af Fremskrittspartiet. (fungerende link)
http://www.weekendavisen.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050909/SAMFUND/509080338

På JP café
endelig en café hvor man kan regne med at kunne læse Jyllandsposten (til svenskerne : Den ligger på Kgs Nytov, lige ved Nyhavn). Min lokale café, som også har trådløst internet, der siger de at Berlingske er for reaktionær en avis til at de vil ha den liggende :-))

Morgenavisen Jyllands-Posten - nu med café
Af JAMILLA SOPHIE ALVI
"Café Quote skal blive et tidløst, levende sted, hvor alle har lyst til at komme ind og få et glas vin, en øl og ikke føle sig tvunget til absolut at spise," siger direktør Patrick de Neef.
Det engelske ord quote betyder citat.

Men for københavnske cafégæster er et citat ikke længere bare noget, kloge mennesker engang har sagt eller noget, der står i en avis - nej, det er såmænd navnet på en ny café, der i går åbnede i Morgenavisen Jyllands-Postens bladhus på Kongens Nytorv. At få lidt cafe latte-stemning ind i huset har længe været et ønske, siger chefredaktør Henrik Thomsen.

http://www.jp.dk/kbh/artikel:aid=3249326/

View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net