søndag, december 12, 2004

Bogbrænding - en symbolsk handling

Ja det må man sgu nok sige - hvilke associationer man får....................men hvad, hvis gruppefølelsen er stærk, så går det jo nok.


Främlingsfientliga blad eldades

Främlingsfientlig propaganda spreds på Staffanskolan. Elever och lärare tog avstånd från innehållet genom att elda upp flygbladen i en gemensam aktion.

SÖDERHAMN


Än en gång har en främlingsfientlig ungdomsgrupp spridit flygblad i Söderhamn. Denna gång var det Staffanskolan som blev måltavla för propagandan. Ett gäng på sju personer kom utan tillstånd in i skolans lokaler på fredagen och delade under cirka en halvtimme ut flygblad med främlingsfientligt präglad propaganda vid elevernas skåp.

- Jag pratade med de här personerna och bad dem lämna skolan, men det vägrade de göra på anmaning, berättar skolans rektor Lennart Backlund. Han kontaktade då polisen som kom till skolan. -

Elever och lärare kände att vi ville göra något och som en viktig symbolhandling bestämde vi oss för en spontan aktion, säger Lennart Backlund. Eldade upp propagandan Tillsammans samlade man ihop flygblad och eldade upp dem ute på skolgården. Alla elever och lärare som ville fick vara med och ett hundratal elever och ett cirka 15 lärare var närvarande under aktionen.

En av eleverna var Malin Söderberg. - Det var en stark gruppkänsla bland alla på skolan och man kände att folk tog avstånd från de här personerna och deras åsikter, säger Malin Söderberg. Hon tycker att stämningen var otrevlig under tiden då den främlingsfientliga gruppen befann sig på Staffanskolan.

- Skolan är en demokratisk plats där ingen ska behöva känna sig hotad. Det hemskt att de gör så här, menar hon. Hon kände inte igen någon av personerna. En symbolhandling Lennart Backlund påpekar att den aktuella gruppen inte får vistas på skolan. -

Aktionen var en viktig symbolhandling, vi ville ta avstånd både från gruppens agerande och från innehållet i propagandan som sådant, säger Lennart Backlund. - För mig är det kristallklart: deras åsikter stämmer inte överens med varken skolans eller samhällets värderingar. Det här är något som vi inte accepterar, fortsätter han. Han anser nu att det är viktigt att arbeta med värdegrundsfrågor inom skolan på alla nivåer. Under eftermiddagen befann sig den främlingsfientliga gruppen även på stan och delade ut material.

Enligt polisen har en anmälan om hets mot folkgrupp gjorts. Anmälan kommer att skickas till Justitiekanslern, JK, tillsammans med det aktuella propagandamaterialet. JK fattar sedan beslut om en förundersökning ska göras eller inte. Josefin Laestadius 0270-740 54 josefin.laestadius@halsingekuriren.se http://www.halsingekuriren.se/

View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net