onsdag, december 15, 2004

Folkevalgt truet til tavshed

Sosse: Fra Rusland til Fagersta. Spørgsmålet er: hvem truer en folkevalgt politiker der følger sin samvittighed, så alvorligt ? Svaret blæser i vinden ? Man kalder SverigeDemokraterne "de antidemokratiske kræfter" - hvad skal man så kalde dette ?


http://www.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,64318929_852__,00.html

Socialdemokrat avgår efter hot

Socialdemokraternas ordförande i Fagersta, Björn Hammarbäck, avsäger sig alla politiska uppdrag i partiet och kommunen, rapporterar SVT:s Tvärsnytt. Orsaken är hans kontroversiella utspel i förra veckan, om att invandringen i Sverige kostar för mycket pengar. På tisdagsmorgonen blev Hammarbäck och hans familj hotad. Polisen har ingen misstänkt för händelsen, som rubriceras som olaga hot, uppger Tvärsnytt.
Aftonbladet text-tv
Publicerad: 2004-12-14
Artikel för utskrift

Fra Fagersta-Posten:

S-ordförande avgår efter hot 15/12

Upprinnelsen är den insändare som Björn Hammarbäck skrev i FP den 6 december där han ställde kostnaderna för invandringen mot kommunernas och landstingens underskott.

I insändaren redovisade han en statlig utredning som visade att invandringen 1991 kostade 40 miljarder kronor.

”Hade vi bara fått 8 av de 40 miljarder utredaren kom fram till hade Fagersta haft Bergslagssjukhuset kvar”, skrev han bland annat.
Insändaren väckte starka känslor. Bland annat krävde SSU i Västmanland hans avgång i FP i måndags.Det som i går fick Björn Hammarbäck att ta beslutet att omgående avgå som ordförande i Fagersta och lämna partiet var dock det hot som då framfördes mot familjen.

Björn Hammarbäck vill inte kommentera innehållet i hotet, men säger att han kontaktade polisen som ansåg att det borde tas på allvar.
– Jag är omtumlad kan jag säga, även om jag jobbade i Ryssland i tio år innan jag kom till Fagersta och har upplevt hot förut, sade han till FP i går eftermiddag.

Björn Hammarbäck tycker också det är märkligt att man inte kan säga ett ord om invandringen utan att utsättas för hot eller kallas för både rasist och nazist.

Eivor Pederson, kassör i arbetarekommunen och just nu ende ledamot i partiets verkställande utskott, vu, är bestört.– Så här ska inte ett fritt samhälle med yttrandefrihet fungera. Det är fullständigt oacceptabelt att utsättas för hot bara för att man refererar till en statlig utredning.
I måndags kväll höll arbetarekommunen medlemsmöte. Där diskuterades också de insändare som förekommit i FP. Bland de närvarande var Björn Hammarbäck.

– Mötet kan inte tolkas annat än som att partiet hade fullt förtroende för honom. Det sades inte ett ord om att kräva hans avgång, säger Eivor Pederson.
– Tvärtom konstaterade en av våra gamla trotjänare: Läser man insändaren noggrant så innehåller den siffror från en statlig utredning. Att kalla det rasism är verkligen långsökt.Vad som ska hända nu kan Eivor Pederson inte säga. – Förmodligen kallar jag till ett styrelsemöte i samband med att vår fullmäktigegrupp träffas inom kort.Björn Hammarbäck lämnar det parti han tillhört sedan uppväxtåren i Västerås. Till Fagersta kom han för fem år sedan och valdes till ordförande i partiet vid årsmötet i våras. Han gjorde sig omgående känd som orädd debattör, redan i en intervju i FP som nyvald s-ordförande var han kritisk till sitt partis ”okontrollerade flyktingpolitik”.

Nils-Olof Strandberg
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net