søndag, december 19, 2004

Vil Sverige forsvare sine folkevalgte ?

Historie: Svenske sosse-lokalformand skriver et læserbrev indeholdende alment kendt stof. Han og hans familie trues - formentlig på livet. Ingen ved af hvem, men værre: ingen synes at ville vide det. Han afgår fra alle poster:

http://www.vlt.se/artikelmall.asp?version=119581

S-ordförande avgår efter hot Fagersta

. Björn Hammarbäck avgår som ordförande för socialdemokraterna och lämnar partiet med omedelbar verkan. Orsaken är hotelser som framfördes mot familjen på tisdagsmorgonen, skriver Fagersta-Posten.

Upprinnelsen är den insändare som Björn Hammarbäck skrev i FP den 6 december där han ställde kostnaderna för invandringen mot kommunernas och landstingens underskott. I insändaren redovisade han en statlig utredning som visade att invandringen 1991 kostade 40 miljarder kronor."Hade vi bara fått 8 av de 40 miljarder utredaren kom fram till hade Fagersta haft Bergslagssjukhuset kvar", skrev han bland annat. Insändaren väckte starka känslor. Bland annat krävde SSU i Västmanland hans avgång i FP i måndags.

Det som i går fick Björn Hammarbäck att ta beslutet att omgående avgå som ordförande i Fagersta och lämna partiet var dock det hot som då framfördes mot familjen.

indtil videre er kun et undseeligt læserbrev set om sagen:

Det fria ordet hotat
Men nu måste vi väl sätta ner foten och säga i från. Med vilken rätt och vilket motiv går SSU ut och kräver att arbetarkommunens ordförande i Fagersta skall avgå för att han prioriterar sjukvård och omsorg och vill kommuninnevånarnas bästa? Och vilka mörka krafter är det som verkar, skrämmer och mordhotar? Skall dessa krafter få verka och tysta demokratin? Vart är vi på väg?Politiker och andra - stå upp och verka för det fria ordet och ett fritt samhälle utan mordhot och skrämseltaktik och obefogade påhopp.
SOS

Hvor er DN, SvD, Aftonbladet og Expressens ledere? Hvor er alle andre folkevalgte ?
På netter verserer et svar fra den nu fhv. formand på en sympatitilkendegivelse:

"Tack för Ditt brev.Jag hade valt att "stå på mig" men tyvärr var hoten också riktade mot min dotter och de hoten och tillvägagångssättet när hoten framfördes bedömdes av polisen som reella. Av den anledningen har jag naturligtvis inget val. Familjen och framförallt min dotter's väl måste gå i första hand.
mvh/Björn"

(Videre om dette hvis medierne mod forventning skulle vågne op i berettiget harme)


På det større plan findes en parallel til denne sag. Trusler - også mordtrusler - mod svenske politikere er blevet ubehageligt almindelige. Og det er ikke fra sindsforstyrrede, men fra politisk motiverede mennekser der klager over nedskæringer, først og fremmest i syhgussektoren.

"Når krybben er tom, bides hestene" - det er ikke let at gå fra et rekordrigt land i 1975 - med masser af flomme som kunne undværes - til et i EU sammenhæng fattigt og splittet land. Om dette handler "Dokoment inåfrån":


Protester som övergår i mordhot

Det är inte sant att svenskarna inte längre bryr sig om politiken. Vi demonstrerar mer är någonsin. I samma veva har det blivit allt vanligare att politiker hotas till livet. Och de flesta hoten kommer från vanliga medborgare.Dokument inifrån: Jävla politiker! handlar om de allt hårdare motsättningarna mellan politiker och medborgare. SVT2 ons 15 dec kl 20.00, SVT2 18 dec kl 12.45 och SVT2 sön 19 dec kl 22.20

. Jävla politiker! »
Se programmet (58:27)

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=2222


View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net