torsdag, maj 05, 2005

Extrema muslimer fiskar efter kriminella indvandrare

Kriminella invandrare rekryteras i ökad utsträckning av radikala muslimska grupper i Danmark. PET är bekymrat.
'Talangscouter' från radikala muslimska grupper har börjat att fiska målinriktat efter nya rekryter bland kriminella ungdomar i invandrargrupper.»Vi har information som säger att man bland annat fiskar i kriminella invandrargäng«, säger chefskriminalinspektör Hans Jørgen Bonnichsen från PET.Han vill inte närmare gå in på vilka grupper det handlar om.
Den trygghet de saknar
Upplysningen kom fram under en internationell konferens om terrorns rötter i Europa som Politiets Efterretningstjeneste (PET) [Polisens Underrättelsetjänst] har stått som värd för.»Islamisterna ger dem en social trygghet som de inte har kunnat hitta i det vanliga samhället: Hellre bli martyr än usel kriminell«, sade Hans Jørgen Bonnichsen under sitt inlägg på konferensen.Ökat samarbete med SSPEn av de nya åtgärder som PET överväger att införa för att komma åt problemet med rekryteringen till är ett ökat samarbete med SSP i landets skolor och ungdomsklubbar. Samtidigt arbetar PET med andra delar av polisen på en gängplan - bland annat för att klarlägga hur stort problemet med rekryteringen är.
Chefskriminalinspektören kom samtidigt med en höjt pekfinger till den extrema gruppen Hizb-ut-Tahrir som arbetar på att införa ett världsomspännande kalifat - dvs. stat - enligt muslimska principer.»Vi respekterar givetvis att de är en laglig organisation. Men de balanserar precis på kanten för det tillåtna«.
Åtal mot flygblad
Köpenhamnspolisen undersöker för närvarande om det kan resas åtal mot Hizb-ut-Tahrir för ett flygblad som uppmanar till heligt krig i Irak.Chefskriminalinspektörens uttalande skapade en del reaktioner bland flera muslimska åhörare. Bland annat imam Abu Laban från Muslimska Trossamfundet som PET hade inbjudit för att tala om muslimsk radikalisering i Danmark. Abu Laban anser inte att Hizb-ut-Tahrir utgör något hot mot Danmark.»Jag ger en belöning på en miljon kronor till den som kan hitta en medlem av Hizb-ut-Tahrir som har deltagit i väpnad kamp. De finns inte«, sade han.
Samarbete med imamer
PET har under det senaste året bjudit in 15 imamer att delta i en grupp som utbyter synpunkter med underrättelsetjänsten. Chefskriminalinspektör Hans Jørgen Bonnichsen bjöd också in Hizb-ut-Tahrir att träffa PET. »Vi vill gärna ha en dialog«, sade han.Flera terrorexperter och representanter från utländska underrättelsetjänster anser att de muslimska organisationerna spelar en central roll för att lösa problemen med muslimsk terrorism i Europa.
»De mer moderata muslimerna måste berätta för unga människor att det finns en annan väg än terrorismen. Men vi ska också lyssna till muslimerna och ta deras problem på allvar«, sade en representant från en central europeisk regering. Mannen vill vara anonym.Folder till polisenPET har just skickat ut en folder till alla landets lokala politistationer med riktlinjer som beskriver hur polisen ska uppföra sig i muslimska miljöer. Det sker för att öka kontakten med lokala moskéer och föreningar i Danmark.»
Vi måste ut i lokalsamhällena för att hitta de miljöer som gynnar människor med terroråsikter«, sade Hans Jørgen Bonnichsen.Personer i kontakt med al QaidaI sin årsberättelse skriver PET att flera personer i Danmark har kontakt med grupper som står i kontakt med terrornätverket al Qaida. Det gäller bland annat fallet om bankrånet mot en penningtransport på Frederiksberg 2001.Dansk-algeriern Athmane Meheri dömdes förra året som medskyldig i bankrånet som involverade personer från flera extremistiska islamistiska grupper i Europa. Den råndömde Meheri stod också för rekryteringen av den nu frisläppte danska Guantánamofången Slimane Hadj Abderrahmane som åkte till Afghanistan för att få träning för heligt krig.Trots att flera terrorexperter på konferensen uttryckte bekymmer för nya terrorangrepp i Europa anser PET fortfarande att risken för ett konkret angrepp i Danmark är förhållandevis låg.
http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=376601
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net