mandag, marts 13, 2006

Resignation

Det interessante her er ikke at der sidder et lig på gaden (dem var der to af idag, medmindre der kommer flere til) - men reaktionen, opgivenheden over en ødelagt by. Journalisternes ord "vardagsbrott" rinder én i hu. Man trækker på skuldrene og håber man ikke blir den næste. Eller flytter. Hverdag i Malmø. Globaliseret eller Balkaniseret, Jelved ? Den kreative klasse i aktion ? Hvem egentlig er de "farlige" i nordisk politik?

»Bakom dem håller skyms den döde mannen av ett gult skynke.
– Om jag ska vara ärlig så blir jag inte förvånad över att det händer, säger Michel Eldin. – Det har gått så långt.
- På parkeringsplatsen blandades föräldrar som hämtade sina små från dagis, med barn och ungdomar som bor i området. - I somras skedde en blodig knivuppgörelse på samma parkeringsplats. Under hösten förstördes flera bilar i olika brandattentat. Och minnet av de två ouppklarade morden i samma bostadsområde kommer nu upp igen.
Michel Eldin bor på andra sidan Munkhättegatan tillsammans med sambo och två barn.
– Man hör skott här om nätterna. Det kanske är någon som går och testar sin pistol. Man känner igen skillnaden mellan smällare och en skjutning. Michel Eldin har en dotter som är fem år.
– Hon får inte ens gå ut och leka alldeles intill. Vi följer henne överallt. Man tänker hela tiden att det värsta kan hända.
– Man är inte avslappnad här. Det är hemskt, säger Michel Eldin. Tonka Simovic trodde för en kort stund att det var någon av hennes nära som låg under den gula filten. – Jag såg att han hade svarta byxor som min man brukar ha när han ska jobba. Han hade just gått till jobbet och han är i samma ålder. Efter ett par långa ögonblicks skräck fick hon till slut tag på sin man via telefon. – Det skönt att få tag i honom, säger Tonka Simovic. – Alla undrar om det är någon som man själv känner.«
http://sydsvenskan.se/malmo/article147240.ece

"Kriminelle Mohammed i Rosengård”
Efter et år vågner politiets fagforening pludselig op for at forsvare politimand Lindström, der i vrede over Malmøs behandling af gamle og syge, sendte en "racistisk" mail til borgmesteren. (mail, arkiv her under april 2005)
Polisfacket tar strid för sparkad kollega
Rikspolisstyrelsen stäms på 120 000 kronor av Polisförbundet. Polisens fackliga organisation kräver skadestånd – och att polisbefälet Bengt Lindström får tillbaka sitt arbete. Den unika arbetsrättstvisten är ett resultat av de rasistiska mejl som Lindström skickade till Ilmar Reepalu.
Polisförbundet stämmer staten genom Rikspolisstyrelsen och kräver:
– Att avskedandet av Bengt Lindström ogiltigförklaras.
– Att arbetsgivaren tvingas betala 120 000 kronor i skadestånd till Bengt Lindström.
”Att en privatperson till en politiker eller tjänsteman i kommunen framför åsikten att han eller hon anser att allmänna medel ska omfördelas från insatser riktade mot brottsbelastade människor med utländsk härkomst till åldringsvården är knappast någon särskilt kontroversiell åsikt som kan betrakta som rasistisk”, lyder en av de omständigheter som i stämningsansökan redovisas till stöd för Bengt Lindström.
http://sydsvenskan.se/malmo/article147320.ece
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net