torsdag, februar 17, 2005

Timbro: Bedste analyse hidtil

af det danske valg. Komkurrencen har dog ikke været overvældende. Smedjan com tilhører tænketanken Timbro. Jeg ser Arzrouni er enig med mig. Elendigt svensk han skriver :-)

http://www.smedjan.com/etta.asp?sida=display_comment&nr=3045&artikelid=1210

God artikel
Tak for en god og indsigtsfuld artikel.Den beskriver situationen bedre end de fleste danske journalister evner.vhChristopher ArzrouniDanmark

Christopher Arzrouni -

http://www.smedjan.com/etta.asp?sida=display&nr=1210

Liberal eller inte liberal, det är frågan
av Jesper Meijling, fri skribent och medarbetare i Sveriges Radio

Den borgerliga regeringen i Danmark kan sitta kvar. Socialdemokraterna överträffade sitt historiskt dåliga resultat från förra gången och gjorde nu ett ännu sämre val.

"Systemskiftet från 2001 är bekräftat" slog Anders Fogh Rasmussen fast omedelbart efter valet – och just så vill han gärna framställa resultatet: ett mandat att fortsätta leda en danmarkshistorisk förändring
----------------
Deras utmaning kan ses som den första verkligt konkreta slitningen mellan ett "regerings-venstre" och ett "ideologiskt venstre" som kritiserar Foghs stora förflyttningsprojekt, att av Danmarks liberala parti göra ett brett och folkligt maktparti. De kritiska hävdar att han därmed är i färd med att bli en bättre socialdemokrat än socialdemokraterna själva, försvararna hävdar att han är i färd med att säkra ett borgerligt Danmark på mycket lång sikt.
-----------------
De danska socialdemokraterna har förlorat sin egen ideologiska planhalva, och försöken att gå till motoffensiv har inte alls lyckats för deras ledare Mogens Lykketoft. Denne man med konstanta bekymmersrynkor är oerhört kompetent – fast på det Bo Lundgrenska viset: fixerad vid att ha rätt, och att kunna bevisa det med räkneexempel, men utan att kunna övertyga om vad det egentligen är som skiljer honom till det bättre från Anders Fogh Rasmussen. Det var många socialdemokrater som inte begrep det.

Dansk Folkeparti behåller nyckelroll
I Sverige beskrivs Dansk Folkeparti ofta som högerextremister och missnöjesparti. Det förklarar inte det inflytande som partiet lyckats skaffa sig, och dessutom redan hanterar med stor politisk färdighet. De sitter även efter detta val på själva nyckelpositionen mitt i dansk politik, där man kan diktera villkoren för en regeringsbildare och effektivt påverka debatten. Och just här kommer ryktet om det danska valets tråkighet på skam, för om Venstre och Socialdemokrater flyter ihop, så utspelades ett synligt ideologiskt drama om denna nyckelposition. Dansk Folkeparti hotades av Radikale Venstre, som blev valets verkligt stora segrare med fördubblade mandat.
Radikale Venstre karikeras som ett elitparti för högutbildade och förändringsbenägna caffe-latte-drickare i storstaden, så långt man kan komma från de folkliga, fosterlandsälskande och invandringsfientliga välfärdsförsvararna i Dansk Folkeparti.
------------------
Det fortsatta samarbetet har ett tungt strategiskt skäl: Dansk Folkeparti säkrar ännu fler före detta socialdemokratiska sympatier än dem Venstre redan själva erövrat.
Men det finns nog också en sympati, där lantbrukarsonen Fogh på ett mänskligt och kulturellt plan egentligen inte är så långt från Pia Kjærsgaard. Kanske finns det i detta val för Fogh också, trots allt, en logisk konsekvens av hans liberalism – vad som nu är kvar av den. Nämligen att ingen ska föreskriva vad som är skadligt eller uppbyggligt. Väljarna har talat, och Dansk Folkeparti kan därför inte väljas bort på några fisförnämt principiella grunder.
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net