torsdag, marts 24, 2005

En dansk hyllning til negern


som man vil vide, var ord som "neger" og "muhammedaner" helt uden værdiladning for få årtier siden. Det var "bøsse" ikke, indtil bøsserne gjorde den genistreg, at ta brodden af ordet ved at gøre det til deres. - Kronikøren her, mener at neger har nogenlunde samme klang i Sverige og Danmark. Jeg tvivler - i et Sverige hvor "araber" er nedsættende, "negerbolle" en sag for diskrimineringsombudsmanden, og "främmed" altid sættes i citationstegn. Men døm selv og god påske!
http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_9372861.asp

En dansk hyllningtill negern SPRÅKSPALTEN
I förrgår såg jag en pratshow på tv där bägge programledarna var negrer. Den handlade om skönhetsmedel för negrer, om negermat, om en uppfinnare som var neger och så presenterades veckans negerfilm med Eddie Murphy. All musik var negermusik. Uttrycker jag mig olämpligt?
Så talar de själva i det här programmet, som heter Negermagasinet och presenteras under följande devis: "Om du möter en neger vill du bara ha mera." Eller rättare sagt: "Hvis du møder en neger, vil du bare have mere".
För det här är ett danskt tv-program som går varje torsdagskväll på DR1. Att SVT:s Cp-magasinet har varit en inspirationskälla - åtminstone till namnet - är väl ingen vågad gissning.Så här presenteras Negermagasinet på hemsidan: "Må man sige neger? Ja. Det må man godt, i hvert fald hvis man spørger negermagasinets to vÆrter, John Zulu og Vincent Byakika [] der med humor, selvironi og direkte spørgsmål tegner et billede af, og hylder negere og negerkulturen i Danmark (og resten af verden)."
Ordet neger har ungefär samma klang på danska som på svenska. Hos oss har det varit ett i det närmaste otillåtet ord i flera decennier, även om Svenska Akademiens ordlista inte markerar det som "ngt nedsättande" förrän i senaste upplagan från 1998. Där finns också sammansättningarna negerkyss och negerslav kvar, medan negerstam, negersång med flera har mönstrats ut från 1986 års upplaga. Liksom negerboll - de kakaomättade sötsaker som numera går under namnet chokladboll, utom hos den handlare i Sjöbo som förra året blev anmäld till diskrimineringsombudsmannen men friad.Jag tror inte Negermagasinet har blivit anmält (det skulle i så fall vara för att programmet ibland är rätt flamsigt), och anledningen är förstås att det är negrer som gör det. För bästa sättet att ta bort laddningen ur ett ord som är nedsättande om en grupp är ju om de som själva hör till gruppen börjar använda det.......................................................................forts
http://www.dr.dk/negermagasinet/index.asp
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net