torsdag, marts 03, 2005

Hidsig debat om debatten

TV 3 v. Robert Aschberg (th.) havde forleden i programmet "Insider" et behjertet forsøg på at belyse virkeligheden - nemlig at indvandrerbander truer med at overtage forstæderne helt og at "samfundet er ved at miste kontrollen". Der deltog desuden Mona Sahlins opfindelse, Massoud Kamali (i midten), der blev ansat for næsen af mængder af bedre kvalificerede, med det opdrag at levere den ønskede vare: Indvandrigsproblemer skyldes svenskernes "racsime" - kaldet "strukturel racisme". Det er uvist hvor mange der forstår noget ved det begreb, selv i Sverige hvor man hører det hver dag. - Derudover deltog statsvetaren Fatima Doubakil, som meddelte at hun havde anmeldt "Insider" for Hets mot Folkgrupp (226b). "Man skulle tro det var Sverigedemoraterne der havde lavet "Insider", mente repræsentaten for "Människarättighetsröelsen".
SVT "Debatt" tog "Insider" op i en hidsig men lidet informativ debat. Journalisten Janne Josefsson, der nylig lavde et program om indvandreres socialfusk, deltog også. Sandheden er ilde hørt når det mislykkes at holde den nede hele tiden...............
TISDAGENS DEBATT
Får man säga vad som beslut om invandrare?SVT:s Uppdrag Granskning och TV3:s Insider är två samhällsprogram som den senaste tiden granskat invandrare och kriminalitet. Nu är Insider anmält för förtal och hets mot folkgrupp.- Ni upprätthåller fördomar och spelar rasisterna i händerna, sa statsvetaren Fatima Doubakil.- Är nåt sant och intressant så skiter jag i vem det spelar i händerna, kontrade Robert Aschberg, programledare Insider.

Fra "Insiders" foromtale:
http://www.insider.tv3.se/content.aspx?id=2515&show=episodes&contentdate=2005-02-24I veckans Insider granskar vi invandrarbrottsligheten. Varför är invandrare överrepresenterade i brottsstatistiken? I vissa svenska förorter har ghetto-liknande områden som kontrolleras av kriminella invandrargäng skapats. Insider har träffat några av dessa unga brottslingar. De skrattar åt sina brott. De skrattar åt brottsoffren. Och de skrattar åt samhällets naivitet. -..............Hur svarar det svenska samhället på det nya kriminella hotet? Invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Men detta faktum kan inte diskuteras utan hårda omdömen och kritik från opinionsbildare och åsiktspoliser. Poliser, socialarbetare och andra som arbetar med frågan vet att problemet med invandrarbrottslighet är mycket omfattande, framför allt i vissa åldersgrupper och i vissa områden i Sverige.

Kamali har præsteret et mirakuløst interview her, hvor han siger: "Der findes ingen speciel æreskultur":
http://www.paraplyprojektet.se/templates/PP_Article____5278.asp
tusinder af unge indvandrerkvinder lever på hemmelig adresse.

Om den notoriske Massoud Kamali, der er "professor uden portefølje" * skrev Folkpartisten Maurijo Rojas forleden:
Kamali presterar ett lågvattenmärke
Föga förvånande kom Masoud Kamalis påhopp på folkpartiet. Han är regeringens chefsideolog i integrationsfrågor och utsågs 2004 av Mona Sahlin för att leda en statlig integrationspolitisk utredning. Det ledde till en av de största skandalerna forskarvärlden upplevt på sistone.
För att ge plats åt Kamali gjorde Sahlin sig av med en lång rad mycket meriterade forskare. Ministern letade uppenbarligen efter en person som kunde leverera en passande ursäkt till socialdemokratins integrationsmisslyckande.
Den personen fanns inte bland de mer meriterade forskarna, vilket gav Kamali chansen. Han visste redan från början vilka slutsatser utredningen skulle komma till: Sveriges integrationsproblem beror på strukturell rasism, punkt slut.
Kamalis syn på och definition av rasism saknar dock motstycke. Vi minns alltför väl när Kamali efter mordet på Fadime Sahindal stämplade hela hedersmordsdebatten som "kulturrasism" och ett uttryck för en "pervers kolonial modell".
Med ett sällan skådat förakt kallade han Fadimes jordfästning i Uppsala för en "pampig och sällsynt begravning", en del av en "offentlig show" med rasistiska undertoner
.
Att samma man kallar folkpartiets förslag om arbete istället för bidrag rasistiskt är således föga förvånande. Påståendet säger oändligt mycket mer om Kamali än folkpartiets förslag.
När blev det rasistiskt att arbeta? Kamali kallar också mig, i förtäckta ordalag, för rasist när han talar om "ideologer med invandrarbakgrund som legitimerar sina rasistiska utspel med utseende".
Det är ett lågvattenmärke i integrationsdebatten som knappast behöver kommenteras.
Kamalis grundtes, som numera är officiell integrationsideologi, är att Sverige är ett rasistiskt land. Detta sägs mot bakgrund av de olika former av etnisk diskriminering som förekommer i vårt land. Att all diskriminering kraftfullt måste bekämpas är självklart för oss liberaler.
Men starka ord som rasism ska användas korrekt och varsamt. Att klassa Sverige som ett rasistiskt land är fullständigt huvudlöst.
Nazityskland var ett rasistiskt land, apartheids Sydafrika likaså och den rassegregerade amerikanska södern var rasistisk. Sverige är inte rasistiskt.
Maurio Rojas

*http://www.bgf.nu/parlor/kamali.html

Kamali er ophavsmand til disse visdomsord:
"Der findes ikke nogen speciel æreskultur"
http://www.invandring.se/arkiv/2005/03/det_finns_ingen.html#more
"Det finns ingen speciell hederskultur"- Vad har det med kultur att göra - att gifta bort sina barn? undrar Masoud Kamali. Han är speciellt utvald av Mona Sahlin att leda en utredning om etnisk diskriminering och maktstrukturer. - Tusentals flickor är utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld, säger Elisabeth Fritz, advokat åt bland annat Pela och aktiv i mediadebatten kring Fadime.- Man gör en jättestor grej av att några invandrartjejer blivit utsatta för så kallat hedersrelaterat våld. Det handlar om någon mindre procent, en liten grupp. Det är inget stort problem, säger Masoud Kamali, professor i socialt arbete. Han är särskilt utvald av Mona Sahlin att utreda makt, integration och strukturell diskriminering i samhället. I juni 2006 beräknas utredningen vara klar.-------
Det är det värsta jag vet, den sortens frågor, svarar han. Och dina frågor till mig visar bara att du har djupa fördomar. Problemet finns ju i alla länder. Du menar att det bara gäller invandrare, eller hur? Vi kan inte blunda för att svenska män mördar sina kvinnor för sin manlighets skull. Svenska kvinnor kan mördas i Sverige av sina män för att de har sex med andra män. Det kan även socialtjänsten i Norrland intyga. Det finns ingen speciell hederskultur men våld existerar.Det är en myt som vittnar om djupa fördomar, kanske rasism. Att påstå att någon speciell hederskultur existerar. Det är gammalmodiga och förlegade teorier som framstående forskare i både USA och England tar avstånd ifrån, enligt Masoud Kamali...............................
---Tillbaka till intervjun med Masoud Kamali igen. Har han läst Rätten att själv få välja?- Ja, men jag kommenterar inte boken, svarar Masoud Kamali först men säger sen:- Astrid Schlytter har utnyttjat hedersmordsdebatten. Jag erkänner henne inte som forskare. Hon har enkla förklaringsmodeller som "De är såna. De mördar sina döttrar och väljer att inte bli svenskar." Vilka generaliseringar ! Hon förstärker bara vi och dom-tänkandet
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net