onsdag, august 31, 2005

Sprog er magt

den der bestemmer brugen af ord, sidder allerede på dagsordenen. Når Glistrup bruger ordet muhammedaner, er det fordi det er det udtryk han voksede op med.(Eller fordi han er en stædig rad eller en drillepind). Sådan hed det bare, ganske neutralt. Jeg voksede op med et "neger" som ubelastet. Vi sagde i midtresserne: "Det er da også forfærdeligt som amerikanerne behandler negrene, det kunne saldrig ske her. Hvilke barbarer". Det man må spørge sig selv er: skal man ændre sit sprog løbende efter den sidste fjert, eller skal man ikke. Det må være op til den enkelte, ikke til en HMF eller 266 b lovgivning.
Bli kallad neger är kränkande
Nyamko Sabuni (fp): Ordet syftar på en lägre stående människa
Den som använder ordet neger borde upphöra med det så snart han eller hon blir medveten
http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,691770,00.html
Nationalstaten
jeg må tilstå, jeg har ikke tid til at læse det endnu, men da Axess plejer at være læsværdigt, tør jeg godt anbefale det. De to sidste ser på forhånd noget PK-agtige ud:
Tema: Den seglivade nationen
Statsvetaren Anthony D. Smith:
Nationella identiteter består eftersom de förändras
ESSÄ/ Nationen består. Många har förespått att de nationella identiteterna kommer att ersättas av en global identitet. Men detta tycks främst gälla den globala elit som påminner om den förnationella erans tvärkulturella aristokrati. Den nationella identiteten, i dag mer öppen och formbar än någonsin, behåller greppet om majoriteten och förblir den starkaste och politiskt sett mest gemenskapsbefrämjande.
http://www.axess.se/svenska/aktuellt/tema_smith.php
Journalisten Lisa Irenius:
Socialpatriotism växer sig stark i det gränslösa Europa
REPORTAGE/ Nynationalism.
Det vanliga argumentet för nationalstaten har varit att den är den bästa ramen för demokratin. I dag menar allt fler att den är den bästa ramen för välfärdsstaten. Inom EU frodas den nationella känslan samtidigt som staten i realiteten försvagas. Frågan är vad som händer om nation och stat går olika vägar.
http://www.axess.se/svenska/aktuellt/tema_irenius.php
Etnologen Karl-Olov Arnstberg:
Det typiskt svenska behöver inte vara svenskt
ESSÄ/ Uppgraderad identitet. I det moderna samhället är livets viktigaste värden knutna till individen och det kan se ut som om människor i västvärlden upphört att ha en gemensam identitet. Men förankringen i en nationell identitet är en förutsättning för det individuella identitetsbyggandet. Vi förbiser det ofta därför att den nationella identitetens manifestationer inte längre ser ut som förut. http://www.axess.se/svenska/aktuellt/tema_arnstberg.php
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net