fredag, oktober 07, 2005

Hvem er Göran Persson ?


det ved muligvis hans kone og to forhenværende. Men hvordan han er, det er der en del der ved. Anmeldelse:
Porträtt av en maktmänniska
av Kristian Karlsson, redaktionssekreterare för smedjan.com
Olle Svenning
Göran Persson och hans värld Norstedts 2005

När Göran Persson sitter på FN:s enorma podium och orkestrerar den korrupta världsorganisationens reformmöte är det i praktiken som lam anka. Persson är trött på sitt uppdrag och hade planerat att lämna över landet till Anna Lindh hösten 2004. Nu lutar det åt att han förlorar nästa års val och får dra sig tillbaka till biblioteket i sin herrgård med svansen mellan benen.
------------------
Härskarens teknik
I Makten framför allt kallar Stig-Björn Ljunggren statsministern ”Vingåkersmachiavelli”, eftersom han är så duktig på att utnyttja den gamle strategens härskartekniker och maktspel. Särskilt tydligt är inflytandet från Machiavelli i Perssons manövrerande för att hålla utmanare borta, att göra ministrar beroende av hans godtyckliga stöd och hela tiden röra om i regeringen så att ingen känner sig säker och ingen hinner bygga upp en egen maktbas.
Svenning beskriver Persson som auktoritär. Hans kontrollbehov är extremt starkt och han gör alla ministrar beroende av hans godtycke och dagsform. Mest uppseendeväckande är hans ovana att chikanera ministrar och medarbetare inför deras kollegor. ”Om vi nu haft en statssekreterare värd namnet”, brukade han till exempel säga till Pär Nuder. När LO och regeringen träffades på Sagerska huset för att diskutera EMU fortsatte Persson att skälla ut LO-ekonomen Dan Andersson även när sällskapet stod på gatan utanför huset. När han under eurokampanjen träffade socialdemokratiska riksdagsmän som stod på nejsidan, kunde han stanna, stirra strängt och fråga: ”Nå, vad ska du göra efter folkomröstningen?”
http://www.smedjan.com/etta.asp?sida=display&nr=1318

Landefordelingen på bloggen
det fluktuerer noget, og denne grove inddeling er bare et øjebliksbillede, der ikke får Quebec, Tonga og Kuala Lumpur med. Men de må formodes alle at læse dansk, engelsk og svensk (+norsk). Og rolig, jeg kan ikke se hvem I er.
Hilsner herfra.-


Kvinders bevægelsesfrihed
i svenske byer, begynder at minde om den måde den altid har været i Mellemøsten. En udvikling som gør al feminisme-snakken til en makaber vittighed der henleder tankerne på Marie Antoinette og hendes råd om kagespisning.

”Kan du inte ta taxi - drick inte”
STOCKHOLM. City granskar i dag rättsläget vid en våldtäkt. Resultatet är nedslående. Knappt tre av tio anmälningar leder till åtal. Den nya lagen får samtidigt svidande kritik. Länspolismästare Carin Götblad vill tona ned riskerna för att drabbas – men varnar kvinnor för att gå hem ensamma från krogen.
Nästan varannan kvinna är rädd för att gå ut när det är mörkt för risken att bli överfallen. Vad vill du säga till dem?
– Det finns rent allmänt ingen anledning att vara rädd för att gå ut. Däremot ska man alltid vara försiktig om man är berusad. Då ska man inte gå ensam någonstans.
Men det är inte alltid möjlighet att ha sällskap?
– Då tycker jag att man ska ta taxi hem. Och har man inte råd med det - låt bli att drick den kvällen. Och gå där det är upplyst eller fråga om du kan ta sällskap av andra kvinnor du möter på vägen.

http://www.city.se/ArticlePages/200510/06/20051006171818_600/20051006171818_600.dbp.asp

Et arabisk opkøb
der ikke føles helt unaturligt

Sir David Frost will front programmes on the Qatar-based Al Jazzera forthcoming English-language service.
http://business.scotsman.com/index.cfm?id=2035552005
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net