lørdag, oktober 01, 2005

Hvorfor Sverige mangler intellektuel kultur

en lidt besynderlig kronik, med visse gulkorn, gode for at forstå svensk samfundsdebat. Men skal man købe Lars Noréns ferme, psykiatriske sygejournaler som intellektualisme og forebilleder ?
Debatten mand og mand imellem er ikke altid fejg. På en måde illustrerer Torssell selv udmærket sine anklager om half-speak.At Sverige mangler et offentligt sprog, som kan medregere landet.(ikke at det ikke findes, men ikke dér hvor det burde: i TV, på DN debatt og SvD Brännpunkt, hvor intet brænder på.) Svenskerne er ikke fejge, men forhindres i at vise deres mod af et offentligt nydeligheds-tyrani. Et nordisk land der producerer dissidenter, og vel at mærke: ikke nødvendigvis galninge. Den officielle jargon for dem er : rättshaveristar.Pikant - for de har ofte ret.
Slutteligen den konforme universitetskultur, som ikke er ukendt i Danmark.
Af Stefan Torssell, Forfatter og kandidat i filosofi
Ingmar Bergman og Lars Norén er undtagelserne. Svenske intellektuelle findes stort set ikke. Det er resultatet af årtiers statsliggørelse af ethvert tilløb til fri meningsudveksling. Hvor andre lande har en debat mellem selvstændige intellektuelle, er Sveriges åndsliv erstattet med ombudsmænd og myndigheder, hvis opgave det er at stå for den offentlige dialog.
For den uindviede kan svensk intellektuel debat forekomme ubegribelig. Selv for dem, som kender de hemmelige koder, er den diffus. Kun få tænker på, at svenske intellektuelle ikke har betydning for den øvrige verden. En virksomhed må opnå et vist niveau, før dens produkt kan blive en eksportvare.
Nogle vil måske indvende, at Sverige er et lille land og derfor ikke kan have så stor indflydelse, men på andre områder vælter verdensstjernerne ud over landets grænser. Inden for alle grene af idræt og inden for musikken skaber Sverige masser af verdensnavne. Alle englændere kan navnet på det engelske landsholds træner, Sven-Göran Eriksson, men ikke én englænder vil kunne nævne navnet på en svensk intellektuel. Selv en svensker kommer i tvivl.

---------
Svensk debat er fej. At synes det samme og at fremlægge statens holdning er et sikkert standpunkt i svensk debat. Sådan er det på område efter område. Al debat sker ud fra statens udtalte mål. Debatten er repeterende og ikke reflekterende. En af demokratiets store fordele er, at forslag og hensigter kan analyseres, inden de afprøves. Alle kan sige deres. Den åbne debat, som er demokratiets fremmeste instrument til at kvalitetssikre alle samfundets forehavender, anvendes ikke i Sverige.
http://www.berlingske.dk/kronikker/

Hadets helt forudsigelige cirkel
Dansk Folkepartis spidskandidat til borgerrepræsentationen i København og kulturordfører på Christiansborg Louise Frevert måtte fredag beklage og tilbagekalde artikler, som på en helt grotesk diskriminerende og injurierende måde fremstillede alle muslimske unge mænd som voldtægtsforbrydere og voldsmænd. Frevert blev eksponeret i Politiken, politi-anmeldt fra flere sider og endelig kaldt til orden af sit partis næstformand Peter Skaarup, der understregede, at Freverts udtalelser var beklagelige og i strid med Dansk Folkepartis politik.
Men det efterfølgende drama er sigende for, hvordan udlændingedebatten igen og igen bliver uhyggelig forgiftet - fra begge sider - i en ond cirkel af mistænkeliggørelse. ..............................

http://www.bt.dk/leder:aid=391486/

Volden mod de gamle
den mest foragtelige og oprørende af alle:
Landet runt: våldet mot våra äldre
Dagligen rapporteras det om hur våra äldre far illa i det mångkriminella och mångkulturella Sverige. Här följer några exempel.
I Dagens Nyheter kunde man den 23 september läsa om hur tjuvar på turné slagit till mot flera äldre kvinnor i Norrland; enligt DN handlar det om två kvinnor som ringer på hemma hos åldringarna för att sedan vilseleda dem i syfte att stjäla pengar, smycken och andra värdesaker. Flera fall har inträffat i Norrbotten såväl som i Jämtland och Västerbotten, och enligt Norrländska Socialdemokraten rör det sig om kvinnor mellan 30 och 40 år som talar svenska med brytning.
Den 20 september rapporterar polisen på sin hemsida om nya åldringsbrott i Jönköpings län. Polisen meddelar att man nu utreder tre åldringsbrott, då två äldre kvinnor i Skillingaryd och en äldre man i Eksjö fått "besök" av kvinnor i sina hem. Det framgår att förvarna talar svenska med brytning.
Den 20 september utsattes en äldre kvinna för ett rån i skånska Osby. Hon hade handlat på ICA och var på väg hem. Utanför hennes bostad dök en man plötsligt upp och grep tag i kvinnans ytterkläder. Han tog kvinnans plånbok och sprang sedan ifrån platsen. Troligen har mannen följt efter den rollatorburna kvinnan när hon gick hemåt ifrån affären. Rånet påminner om en serie stölder mot äldre personer i Osby i början av året.
Vad tidningen inte berättar är att alla de som drabbades i början av året gett en ganska samstämmig bild av gärningsmannen, nämligen att han är ”ung, i 20-årsåldern, smal och av utländsk härkomst.”

http://www.sdkuriren.se/nyheter.php?action=fullnews&id=995

Svenska butiker upptäcker ramadan
För första gången börjar svenska livsmedelsbutiker göra satsningar i samband med ramadan – den muslimska fastemånaden. I Malmö öppnar Coop Forum en särskild halalhörna och City Gross satsar stort på sötsaker. Men fortfarande ligger de långt efter invandrarbutikerna.
Ramadan är egentligen en av de största konsumtionstopparna som finns i vårt land. Men det har få svenska företag förstått, säger Amjad Aloul, vd på konsultföretaget Crossborder Communication.

http://sydsvenskan.se/malmo/article121538.ece

al-Qaida har rekryterat i Sverige
big wonder:
En marockansk Italienbaserad terrorgrupp med band till terrornätverket al-Qaida påstås enligt italienska underrättelsekällor ha medlemmar i Norge och Sverige.Gruppen sägs ha varit inblandad i terrorangreppen i Madrid 2004 och Casablanca 2003.
Bakgrunden är en varning från det italienska försvarets underrättelsetjänst SISMI som under det senaste året enligt den italienska tidningen Corriere della Sera flera gånger varnat för att grupper av frivilliga som kämpat mot de USA-ledda styrkorna i Irak nu vänder tillbaka till Europa, bland annat Italien för att utföra terrordåd.Bland dessa finns enligt SISMI även personer som ursprungligen rekryterades i Sverige och Norge, rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB.Det intressantaste namnet bland dessa grupper är GICM (Islamiska marockanska kampgruppen) som sägs ha celler i norra Italien.
Dessa celler ska i sin tur ha kontakter med "bröder" över hela Europa, bland annat i Sverige och Norge, skriver tidningen.
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_10666075.asp
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net