tirsdag, august 16, 2005

Komparativ mediologi

Svart på vitt
I Sovjetunionen och andra kommunistdiktaturer lärde sig medborgarna att läsa mellan raderna för att rätt tolka innebörden av nyheter i de centralt kontrollerade medierna. En liknande utveckling är möjligen på väg i Sverige. Bedöm själv hur en och samma nyhet presenteras i svenska respektive brittiska media.

Ur
Aftonbladet den 13/8 -05:
"England i skräck efter serie gruppvåldtäkter

Våldtäktsligan attackerar kvinnor på väg hem från krogen
Männen jobbar i grupp,.."
"Fem kvinnor har attackerats inom loppet av nio dagar och paniken sprider sig nu bland kvinnorna i Northampton."
"Polisen i Northampton jobbar nu efter teorin att alla fem våldtäkter och våldtäktsförsök är gjorda av samma personer. Tre av offren har pekat ut en Fiat Punto och en Blå BMW. Även signalementet på männen stämmer överens i alla fem fallen.
Polisen i Northamton har vädjat till allmänheten om hjälp och på lördagen hade mer än 200 tips kommit in, uppger Sky News."
"Samtliga attacker har skett mellan halv ett och tre på natten och polisen uppmanar kvinnor att inte vistas ute ensamma på natten eller under den tidiga morgonen.
Jakten på våldtäktsmännen har fått namnet 'Operation Harbour' och över 50 poliser jobbar nu med fallet. "
I
brittisk rapportering:
"The number of officers investigating three rapes and two abduction attempts in Northampton has almost doubled.
About 50 officers are now working on the inquiry with CCTV footage of the town currently being examined.The main suspects in the inquiry are thought to be three or more black men with South African accents.
Detectives said they had received 1,600 calls from members of the public offering information on the offenders.
Detective Chief Inspector John Jones said: 'I am confident that the net is closing in on those responsible...'"
När en grov våldtäkt några dagar senare inträffar i Haninge presenteras detta återigen utan angivande av någonting beträffande etnicitet - inte därför att media inte vet, utan därför att det är en information som redaktionerna har direktiv om att undanhålla läsarna.
Ur
DN den 14/8 -05:
"En 19-årig kvinna misshandlades svårt och våldtogs vid upprepade tillfällen under flera timmar natten till söndagen vid Rudans friluftsgård i Haninge utanför Stockholm.
Enligt Södertörnspolisen överfölls hon av en ensam gärningsman i 20-årsåldern.
- Hon passerade bakom Handenterminalen vid Marinens väg där hon blev överfallen av gärningsmannen, som släpade henne över en gångbro ned till Rudans gård. Hon blev utsatt för upprepade våldtäkter under två-tre timmars tid, säger Lars Alvarsjö, stationsbefäl på Södertörnspolisen.
Mannen ska enligt polisens uppgifter ha somnat i närheten av brottsplatsen, vilket möjliggjorde för den våldtagna kvinnan att fly. Hon tog sig från området upp till Haninge pendeltågstation, där hon träffade på en väktare som hjälpte henne till Södersjukhuset.
Kvinnan kunde på söndagsförmiddagen börja lämna uppgifter om överfallet till polisen, som letar efter en man på cirka 170 centimeter.
Polisen, som än så länge inte har några vittnen till händelsen, räknar med att kunna säkra tekniska bevis mot gärningsmannen."
Vilken etnicitet hade denne 170-centimetersman?
Sannolikheten för att personen bakom ett så brutalt brott skulle vara etnisk svensk kan betraktas som låg.
I de fall där så ändå är fallet brukar media vara angelägna att lyfta fram detta (i ambitionen att motverka främlingsfientlighet, får man förmoda). Eftersom inget sådant nämnts i DN, minskar denna sannolikhet ytterligare.
Så mycket högre blir sannolikheten att det rör sig om en person med utländsk och kulturellt avlägsen bakrund.
När nyheten har kallnat brukar det rätta förhållandet krypa fram.

http://www.bgf.nu/media/svartvitt.html
Stockholm City närmer sig sanningen
19-åring våldtagen och misshandlad
Polisen har säkrat flera spår på den plats där en 19-årig kvinna under flera timmar misshandlades och våldtogs i Haninge natten till söndag.Kvinnan var på väg hem när en man i 20-årsåldern slog ner henne i närheten av Haninges pendeltågsstation.

– Därefter våldtog han kvinnan flera gånger. Hon försökte fly vid ett par tillfällen, men blev då igen misshandlad.Platsen är väldigt ödslig så dags på natten. Vi har inga vittnesuppgifter och bara ett vagt signalement. Mannen är 170 centimeter lång och talar dålig engelska. Han har inte sagt någonting på svenska under brottet.
http://makeashorterlink.com/?A28F15E9B
Överfallsvåldtäkter ökar dramatisk i Stockholm
Överfallsvåldtäkterna har ökat med 82 procent i Stockholms län visar nya beräkningar från BRÅ, Brottsförebyggande rådet
TV 4 Stockholm
det seneste fra BRÅ er " både anmälningsbenägenheten och den faktiska brottsligheten har ökat."
Gør BRÅ og svenske journalister sig klart,at de er medskyldige i ødelæggelsen af tusinder af kvinders liv hvert år? (2600 anmeldte - inkl. mørketal ca. 26.000)
Eller kan man roligt antage at de er mere interesserede i deres "nærmiljø" og lusede karrierer og overdrevne lønninger. Vi ved jo også i Danmark hvad der er "karriere-skadeligt" i Sverige. Det er ingen hemmelighed, selvom RD-partierne tror de kan handle i hemmelighed.
Svenske journalister fortjener er så rigeligt den foragt de har fra befolkningen.De er ikke befolkningens værn mod statsmagten, som en fri presse skal være i et demokrati. Hovedskyldig er blandt andet "pressstödet" på 1/2 milliard, og en parodi af en journalistuddannelse.Sagt kort: de er købt og betalt - og det ganske rigeligt.
http://www.bra.se/extra/news/?module_instance=2&id=9
Läs eventuellt JP-krönikan "Våldtäktsvågan i det statsfeministiska Sverige". Kanske dags at skrive en ny.
http://dansk-svensk.blogspot.com/2004_06_01_dansk-svensk_archive.htmlView Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net