søndag, august 14, 2005

Hur Mao mördade 70 millioner kineser

50 år av fasor:
Per Ahlmark om boken som avslöjar ett monster
Per Ahlmark
Nu finns den att läsa: den största boken om världens väldigaste land och historiens värsta massmördare. ”Mao. The unknown story”, som just kommit ut, kan nog ses som det nya seklets hittills viktigaste verk.Här sammanfattas Mao Zedongs liv och gärning av Jung Chang och Jon Halliday. Boken kan läsas på flera sätt. Många kommer att koncentrera sig på de myter som nu krossas.MAO VAR EN kinesisk patriot, har man sagt. Nu vet vi att han under de avgörande åren nästan slaviskt följde Sovjets order och fick sin personliga ledarroll av Stalin...................

Ett tredjedels sekel senare, under en av de svältkatastrofer som krävde tiotals miljoner offer, fullföljde han i handling samma idé. Mao Zedong försvarade sin politik och åskådning i polemik mot de mer ömhjärtade i partiet. ”Några av kamraterna hyser för mycket medkänsla.” Sanningen är: vi har ”i själva verket inget samvete! Marxismen är så brutal.”
------
Försöken att sprida maoismen över världen lyckades aldrig ge Peking kontroll över mer än ett par kommunistiska partier. Däremot blev vissa demokratier påtagligt demoraliserade, däribland Sverige, när delar av ett par generationer förvandlade sig till ”nyttiga idioter” (Lenins ord) och föll för galenskaperna från Kina.


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=578&a=449553&previousRenderType=2
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net