søndag, august 14, 2005

Thomas Gür: Myten om dumme Bush

Att USA:s president George W Bush är riktigt dum är en vanlig uppfattning. Mer nyanserade varianter på temat är att Bush inte är vidare klipsk, att han är obildad och dessutom ej bildbar, att han ser världen i svart/vitt eller att han inte kan tänka själv utan att han följer ett manus som andra (oljebolagen, högerkristna, neokonservativa) har skrivit åt honom.
Idén är förförisk: "USA kan ha hur mycket vapen och pengar som helst, men dess president är ändå ett pundhuvud", kan man säga och själv känna sig smartare.Tesen att Bush är dum emanerar från oppositionen i hans eget land. Republikaner brukar av demokraterna utmålas som dumma - så var det med Reagan och före honom med Bush den äldre och med Ford. Demokrater å sin sida brukar av republikanerna utmålas som omoraliska eller veka - som Clinton och Kennedy (omoraliska), eller Carter (vek). Bägge sidor använder sig av retoriska knep som tilltalar egna kärnväljare.
http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_10310573.asp
Iran's may have just found its Stalin
By Niall Ferguson
Never underestimate a revolutionary regime. In particular, never underestimate the durability of the revolutionaries' fervour to fight for their cause. The French revolution began in 1789, but it was only after two decades of war that the fight was finally knocked out of the revolution's heirs, and repeatedly - in 1830, 1848 and 1870 - they threatened to make a comeback.
The Russian revolution began in 1917, but the Soviet Union posed a mortal threat until the mid-1980s. As for the Chinese revolution of 1949, it was only last month that the regime in Beijing was threatening to go nuclear over Taiwan...........

http://www.telegraph.co.uk/opinion/main.jhtml?xml=/opinion/2005/08/14/do1402.xml&sSheet=/opinion/2005/08/14/ixopinion.html
Ulf Nilson: Inom tio år sker katastrofen
Inom tio år kommer Iran att ha kärnvapen. Jag tror också att regimen de fanatiska islamistiska präster som styr kommer att ha använt dessa vapen. Nämligen mot Israel.Israels förintelse står på ayatollornas program, så mycket vet vi. Vi vet också att Israel kan komma att känna sig tvingat att slå till först att inte göra det i ett utsatt läge vore självmord. Om man inte förstört Saddam Husseins atomkapacitet 1981, skulle vi med stor sannolikhet redan ha upplevt katastrofen. Nu är den likafullt på väg.
------------
Att muslimska terrorister kommer att slå till med kärnvapen inom tio år är däremot och här har jag stöd av alla experter jag haft tillgång till så gott som självklart. Den som är beredd att dö går inte att avskräcka.

Men kan man inte förhandla? Bli vänner?
Svaret är NEJ! Ayatollorna är, det visar de ständigt, fanatiker. Jag minns en resa jag gjorde tillsammans med Olof Palme när han medlade i kriget mot Irak. I Teheran-tidningen såg vi en bild på små, iranska pojkar som fått varsin nyckel av plast. Det var nyckeln till paradiset. De hade den hängande runt halsen när de drevs ut i Iraks minfält där de sprängdes till köttfärs.

http://expressen.se/index.jsp?a=420223
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net