fredag, oktober 21, 2005

Guds afkom

Siden den svenske kirke for få år siden gik over til privat drift uden nogen speciel tilknytning til staten, er det blevet stadig mere klart, at Gud er kønsneutral – og naturligvis medlem af Vänsterpartiet. 

Derfor er det faldet en gruppe feminister for brystet, at den svenske kirkes nye bønnebog taler om Vorherre. I kirkens parlament – det såkaldte kirkemøde – kan man udmærket se de opbragte feministers pointe, og nu vil man overveje at udskifte »Herre« med Gud eller Jesus, meddeler en talsmand for Svenska Kyrkan, der er refereret i Kristeligt Dagblad.

Ideen er, at man efter amerikansk forbillede vil tilstræbe et mere »inklusivt« sprog, som ikke udelukker nogen del af menneskeheden. Men er det nok? Ifølge Bibelens Hvem Hvad Hvor er Jesus den latinske form af det græske »Jesous«, der gengiver det hebraiske »Jeschua«, som betyder »Herren frelser«. Og så er man jo lige vidt.

Derfor kommer man nok ikke uden om at give Guds søn – undskyld Guds afkom – et helt andet navn, der både kan være hankøn og hunkøn.Men så kommer vi til en række kedelige udtalelser, som samme J. er citeret for i skriften, og som viser, at hun/han ikke rigtig mente, at der var plads til hedninger, som derfor skulle omvendes. Det var jo ikke særlig inklusivt, og derfor må vi nok se frem til mange andre forandringer, før den nyreligiøse vækkelse på den anden side af Sundet klinger ud. Inden da har den formentlig bredt sig til Danmark.
 Lars Hedegaard om Svenska Kyrkan (Groft Sagt, Berlingske, 2005)
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net