fredag, december 23, 2005

Vilhelm Moberg opdateret

Den iranske kvinde mener at Europa (og Sverige) langtfra lader sig kolonisere af nybyggere (økonomiske flygtninge, som hun selv udtrykker det) villigt nok. "Karl Oskar og Kristina fik jo stillet land til rådighed, hvorimod vi modtages med skepsis". Morale: "I skal ikke bare afgive jeres land og lade jer brandbeskatte* for at financiere det. I skal gøre det lidt tjept og se glade ud samtidigt."
Det er et synspunkt Sverige Radio har forståelse for:
”Utvandrarna” i 2000-talet
Nästa höst kan vi se fram emot en ny scenversion av Vilhelm Mobergs ”Utvandrarna” - en teateruppsättning som är ett samarbete mellan Riksteatern och Regionteatern Blekinge-Kronoberg. Det är regissören Farnaz Arbabi som står för dramatisering och regi. Hon är också aktuell med en uppsättning av Jonas Hassen Khemiris dramatikerdebut ”Invasion” på Stockholms Stadsteater i vår. Men när Kulturnytt ringde upp Farnaz Arbabi så var det ”Utvandrarna” vi var nyfikna på.
”För mig är ”Utvandrarna” en superaktuell historia.”
http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?programid=478&nyheter=1
225 mia netto - 17.4 % af samtlige skatteindtægter. Et tal ingen avis kunne drømme om at publicere. Her fra det troværdige forlag der udgiver "Exit Folkhemssverige"
*http://skattesankarna.se/pdfer/artikel004.pdf

Staffan Söderberg om "danskhed"
svensk "elite" er , navnlig siden 1945, allergisk overfor enhver form for fædrelandsfølelse i en grad som man næppe kan forestille sig i Danmark. Ikke engang Lars von Trier eller Rifbjerg når deres nationale afsmag og selvhad til sokkeholderne.
Men nu har de heldigvis for dem fået udvirket at Sverige ikke længere er en nation, når man definerer nation som "sammenfald af sprog, religion, etnicitet og kultur indenfor samme grænser". De vil i fremtiden være som USA, der dagen efter 9/11 sagde: "For en gangs skyld føler vi os som én nation."
Når selv de tungnemmeste har opdaget det ødelæggende ved det, vil de hade os endnu mere.
Söderberg kender ikke forskel på chauvinisme og fædrelandkærlighed. Han er vel undskyldt. Det er sonde-madet ind i ham af sossernes internationalistiske grundskole. Ved at skamme almindelig nationalfølelse ud tror ubefæstede sjæle der er uenige med Söderberg, at alternativet er chauvin semi-fascisme og Karl d. 12 idioter. Og dem har man så en hel del af. Rene politiske analfabeter, berøvet deres sunde fornuft, af "de gode viljer". Det får man ud af at tro at man kan lave menneskene grundlæggende om. Folk holder af deres land. De mener det overvejende er deres. Der er ikke noget at gøre ved det. Og gør man noget ved det, må man betale prisen.
Og så glemmer Söderberg i sin harme helt, at ethvert leksikon er en kanon. Noget er med, noget er ikke. Mere er der ikke i det:


Ordet "danskhed" används om egenskapen att vara dansk, om danskt väsen, sinnelag och tankesätt. Så heter det i "Ordbog over det danske sprog" som i 28 gedigna band redovisar det danska språket från 1700-tal till 1900-tal, från Holberg till Rifbjerg. Nu finns ordboken också på nätet. Adressen är www.dsl.dk men vägen dit gick över Kina.
Det är ett projekt som är i takt med de senaste årens ofta provocerande danska nationella inkrökthet, anförd av regeringens stödtrupper i Dansk Folkeparti.Dagens berättelse om danskheten och om vad det innebär att vara dansk lämnar inte mycket utrymme för globalisering och en teknisk och elektronisk utveckling som utmanar nationella gränsdragningar och raserar gamla murar. Men som ändå nu gjort en nätupplaga av "Ordbog over det danske sprog" möjlig.
http://sydsvenskan.se/kultur/article133103.ece

Nyt link
i rubrikken ude til højre:
Her kommer man en del ind under avisernes sigtelinje. Ikke så frisproget som København Politis døgnrapporter, men alligevel et langt mere detaljeret billede end aviserne giver. God til at dobbeltchecke avishistorier med.Välkommen till Nyhetsbevakarna! Vi levererar nyhetsbilder, film &
reportage till tv & tidningar. Dygnet runt, året om bevakar vi Sverige med prioritet på mellersta Skåne & Öresundsregionen.
Med fotografer i bland annat, Umeå, Borlänge, Västerås, Karlskrona & Malmö har vi bra täckning på nyheterna i Sverige.

http://www.nyhetsbevakarna.se/index.php

Lindström i socialrealistisk julehumør:http://www.bonton.se/

View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net