søndag, oktober 16, 2005

Sparkad för sine åsikter

Lang, uhyre overraskende og prisværdig artikel af Sydsvenskan. Redaktionenen har vist haft sig en meget grundig snak. Det er jo rigtig journalistik. En dokumentation af politisk berufsverbot i landet. Det er sigende om svensk journalistik, at en sådan artikel skal ses nærmest som en revolution. Hvis også den fik parlamentariske følger - så stod verden ikke længere.
Avisen mener at Jomshof er blevet "martyr" - hvad havde de tænkt sig ? Sverige vil regnes for et demokrati, og ikke en banan republik.
Av Niklas Orrenius
Han var skolans bäste lärare, tyckte eleverna. Lyhörd, skicklig, närvarande. Så fick han sparken. Orsaken: Richard Jomshof är Sverigedemokrat. Trots att det är förbjudet förlorar människor i Sverige jobben på grund av sina åsikter. Senaste offret: en kristdemokrat på LO. Nu har Richard Jomshof blivit martyr, ett bevis för extremister och missnöjespartier på att den svenska demokratin inte fungerar.

Gräl? Nej, det ska nog inte bli ett gräl till, tänker Richard Jomshof när han i januarimörkret kör de elva milen hem från jobbet i Växjö. Han har just fått sparken. Igen. – Vi hade redan grälat om det här så många gånger. Den här gången blev det mer en uppgiven kväll. Hans fru Linda har länge bönat och bett att Richard Jomshof ska gå ur partiet. För hennes skull. För hans egen skull. För ettårige sonen Ludwigs skull. Men Jomshof, ledamot av Karlskrona kommunfullmäktige och ansvarig utgivare för partitidningen SD-Kuriren, har bestämt sig. Han ska vara lärare och Sverigedemokrat. Och den här gången hade han verkligen trott att det skulle funka. Ja, det gjorde ju faktiskt det. Tills tidningen skrev.
*****
”Ledande Sverigedemokrat lärare på gymnasium i Växjö”. Så löd rubriken i Smålandsposten i december 2004. Då hade Richard Jomshof jobbat i två och ett halvt år på privata gymnasiet Procivitas i Växjö (skolan finns även i Malmö och Helsingborg). Hans politiska åsikter hade hela tiden varit kända av skolledning, elever och kolleger.
På första lärarjulfesten hade det blivit lite diskussion över glöggen. Och några elever med invandrarbakgrund hade sökt upp honom efter en lektion. De var oroliga över att bli sämre behandlade. Richard Jomshof svarade som han brukar: han vill ha det som i Danmark ungefär. Han sade att han tycker att Sverige ska ta emot färre invandrare och att han inte tror på stater byggda på mångkultur, men att han är övertygad om principen om alla människors lika värde. Han bad invandrareleverna säga till om han yttrade något som kunde verka det minsta kränkande. Efter det hade det varit lugnt.
*******
I soffan i lägenheten i Karlskrona lutar sig den annars lugne Richard Jomshof irriterat fram. Sydsvenskans reporter har kallat honom högerextremist och en förorättad Jomshof berättar om grova hot från ”riktiga högerextremister”, nazister i Karlskrona, för att han i deras ögon förespråkar en ”perverterad nationalism”.
– Jag blir kallad judelakej. Nazister kommer hem till min familjs dörr och hotar. Jag har tvingats installera överfallslarm. Han går ändå med på att hans åsikter är extrema på den svenska politiska skalan.
– Men i Danmark är man extrem om man förespråkar mångkulturalism.Han funderar faktiskt på att flytta till Danmark. Eller till Finland, ett land han gillar starkt, bland annat på grund av den restriktiva invandringspolitiken. Därför är skolan också så bra i Finland, skrev Richard Jomshof i maj på sin blogg. Han refererade uppskattande en finländsk professors åsikter: ”Finlands stränga invandringspolitik med en näst intill obefintlig invandring har lett till att kvaliteten på skolan kunnat bibehållas, vilket inte är fallet i länder med stor invandring.”
Richard Jomshof är väldigt rädd för islam och muslimer. Han anser att Sverige riskerar att invaderas av muslimer vars främsta mål är att omvandla Sverige till en islamsk stat. I den stränga invandringspolitikens Finland skulle han slippa samsas med särskilt många muslimer. Finland har också en väldigt konkret fördel jämfört med Sverige. – I Finland skulle jag kunna få ett jobb.
http://sydsvenskan.se/sverige/article123330.ece

Justitsministeriet
Sigtelser 2004 fordelt efter indvandrerbaggrund og oprindelsesland
Rapporten kan downloades i pdf-format ved at klikke på nedenstående link
Rapporten i pdf-format (2MB)
sammenfatning i ét billede:
http://files.upl.silentwhisper.net/upload6/criminals-dansk.jpg

Indvandrerbyrden
Forbrydelse eller dumhed ?
LO´s Ugebrevet A4:

"Vi står med et problem, der er langt sværere at løse end den demografiske udvikling med det stigende antal ældre."

"Ellers kan vi i en ikke så fjern fremtid ende i den groteske situation, at vi skal importere arbejdskraft samtidig med, at vi skal forsørge en stor befolkningsgruppe, der ikke har kvalifikationer til arbejdsmarkedet."

Indvandrernes børn står svagt på arbejdsmarkedet

Efterkommere af indvandrere klarer sig dårligere i det danske samfund end hidtil antaget, viser ny rapport. Det skyldes langt overvejende mangel på uddannelse. Vi står med et problem, der er langt sværere at løse end den demografiske udvikling med det stigende antal ældre, mener professor Nina Smith, der er medlem af regeringens velfærdskommission.
DYSTRE UDSIGTER

Problemerne med integration af andengenerationsindvandrere er langt større end hidtil antaget, viser nye tal. Mange har haft en optimistisk tro på, at børn, som er født i Danmark af indvandrere fra ikke-vestlige lande automatisk ville vokse op og få et lige så solidt fodfæste på det danske arbejdsmarked og i det danske samfund som børn med dansk baggrund. Men optimismen får et kraftigt skud for boven i LO-rapporten »Zoom på arbejdsmarkedet«, som offentliggøres i dag.
*********
se ovenfor på svensk!
http://www.ugebreveta4.dk/smcms/Ugebrevet/7422/9445/9469/9488/Index.htm?ID=9488
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net