fredag, september 15, 2006

"Vi vill ha dansk vård"

det kan jeg sandelig godt forstå: Gratis vagtlæge, gratis hospitaler, gratis recepter, gratis amulancetransport. Hvad Högmark og Kinhult ikke kommer ind på , er det prekære spørgsmål: "Vart tog pengarna vägen" fra verdens højeste skattetryk?
Det gør Jan Milld. Én ting er at blive plyndret i skat, en anden ikke at få ydelser når man behøver dem.

- "Snart kan svenska medborgare söka sjukvård även i andra EU-länder. För skåningar innebär det att hela Öresundsregionen blir lätt tillgänglig när detta öppna system fungerar. Det skriver Gunnar Hökmark, moderaternas delegationsledare i Europaparlamentet, och Pia Kinhult, regionråd i Skåne och vice ordförande vid Lunds universitet.
- Den svenska välfärdens kvalitet måste höjas. Skälen är många. Ser man till att vi har världens högsta skattetryck får vi tillbaka alldeles för lite. Den svenska skolan, jämfört med motsvarande länder, ligger långt ner i internationella jämförelser medan till exempel den finländska ligger i topp. Den svenska sjukvården håller hög kvalitet när man väl kommit innanför dörrarna men köerna är långa och kvaliteten borde vara högre. I Danmark och i Tyskland finns andra möjligheter med bättre tillgänglighet.
Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, IHE, i Lund har precis gjort en studie om den svenska primärvården som också visar att läkarbesöken inte fördelas efter patienternas behov. Det som är grundbulten i vad vi tror sjukvården skall göra. Tvärtom ligger vi, tillsammans med USA och Portugal, sämst till vad gäller jämlikhet i fördelningen av läkarbesök. Norge och Danmark ligger avsevärt mycket bättre till."

Sydsvenskan

Frede Vestergaard: Stabilt eller stivnet

og "Hyttetur". Avisen har to lange gode artikler om Sverige af Frede Vestergaard. På sin kyndige saglige måde, griber han om den nælde der kan få en hvilken som helst svensk journalist til at tale i de fladeste klicheer af lutter PK-angst. Om Sverigedemokraterne hedder det:
Sverigedemokraterne
- " En særlig interesse knytter sig til Sverigedemokraterne, et nationalistisk parti, som ønsker den store indvandring til Sverige fra ikke-europæiske lande stoppet og som derfor betegnes som fremmedfjendsk og racistisk. Af samme grund har det svært ved at få adgang til medierne og til at indrykke annoncer.
- Partiets umiddelbare problem er spærregrænsen på fire procent. Meningsmålingerne tyder ikke på, at det kommer over spærregrænsen. Den i skrivende stund seneste meningsmåling fra SIFO-instituttet gav i onsdags Sverigedemokraterne 2,4 procent mod 2,7 procent dagen før. Det får potentielle støtter til at afstå fra at stemme på partiet af frygt for stemmespild.
Sören Holmberg tvivlede stærkt på, at det kan spurte over spærregrænsen i valgkampens sidste uge. Sidste gang, der kom et ny parti i Riksdagen, var i 1988, hvor Miljöpartiet kom ind. Men det lå i god tid inden valget på omkring otte procent i opinionsmålingerne. Ved valget i 2002 fik Sverigedemokraterne 1,4 procent af stemmerne.
- Fordi de kom over én procent, udsender valgmyndigheden denne gang deres stemmesedler gratis til de 6.200 afstemningslokaler ud over Sverige. Ellers må småpartierne selv sørge for, at der ligger stemmesedler med deres navn i valglokalerne. Og at der ikke er politiske konkurrenter, der fjerner dem i løbet af valgdagen - næsten uoverkommeligt for små partier med et begrænset netværk.
- I Sverige er der i modsætning til andre lande i Vesteuropa ikke nogen fælles stemmeseddel, som alle partier er anført på. Noget der - ligesom spærregrænsen på fire procent - understøtter Sveriges meget stabile partistruktur. I valgkampen er det reelt også kun de partier, der allerede er i Riksdagen, der får omtale i de landsdækkende medier, så det er op ad bakke for nye partier.
- Ikke alene skal de overvinde spærregrænsen på fire procent. De får i praksis heller ingen omtale af deres program, og får ikke adgang til den afsluttende partilederdebat.Selv om valgmyndigheden står for udsendelsen af stemmesedler, kniber det dog med at give Sverigedemokraterne fair play.
- I det særlige skolevalg, arrangeret af skolemyndighederne i denne uge, blev Sverige-demokraternes stemmeseddel ikke udsendt sammen med riksdagspartiernes. Ved et andet lignende valg - Ungt Valg arrangeret af Aftonbladet inden skolernes sommerferie - fik Sverigedemokraterne 14 procent. Selv om disse to valg også omfatter unge uden valgret, har det skræmt det politiske etablishment, fordi det kunne tyde på en polarisering blandt de unge. En anden meningsmåling om etniske svenskeres holdning til muslimer viser imidlertid også en noget større skepsis over for indvandrere blandt unge end blandt de midaldrende. - I svenske aviser skrives til stadighed om uro og mobning i svenske skoler og om gadekriminalitet, og disse problemer er også højt på dagsordenen i valgkampen. Ofte virker det som en eufemisme for problemer med elever og unge med indvandrerbaggrund."
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net