mandag, december 26, 2005

En julsaga, tecknad efter levande modell

Det var en gång en liten pojke. Han bodde med far och mor och syskon i en liten ort i Sörmland. Den hette Vingåker och låg nära staden Katrineholm. Katrineholm fanns i den svenska litterära geografin som platsen för en kvinnohistorisk utvecklingsroman. Den ingick också i den svenska samhällsvetenskapen såsom en miniatyrvärld av själva folkhemmet, Karineholmsstudien hade följt människors ändrade värderingar och livsvillkor under de framgångsrika decennierna kring mitten av 1900-talet. Göran hette den lille pojke för resten.............
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=573&a=507152&previousRenderType=2
Et svensk juleeventyr
Ah, julen er en dejlig tid!
Jeg holder stadig meget af Sverige, dette stykke østeuropa så tæt på os. Hvor Norge gerne fremtræder som den sidste Sovjetrepublik, minder Sverige mere om DDR eller Polen, før muren faldt. På overfladen tung politisk korrekthed, men lige under lurer galskaben og det private oprør. Man parerer ordrer, tier og marcherer i takt, men imens tænker enhver sit.
(Mr. Law er Jesper Lau Hansen, professor i Kapitalmarkedsret ved Københavns Universitet.)
Tyska bordeller
Med en road min tog jag del av informationen att ett 50-tal svenska riksdagsmän har skrivit till de internationella och svenska fotbollsförbunden med en uppmaning att de skall verka för yrkesförbud för prostituerade i Tyskland under fotbolls-VM. Deras syfte är säkert välmenande även om man anar ganska mycket opportunism bakom deras agerande.
Vad som roar men främst oroar mig är att dessa riksdagsmän anser sig ha tid och engagemang till att hindra en fullständigt laglig, om än kanske omoralisk, verksamhet i ett annat land samtidigt som de verka mer än lovligt oengagerade i den faktiska brottslighet som äger rum i det land som de är satta att representera. Vi läser dagligen i tidningarna om att vapen används vid rån och överfall i vårt avlånga land; antalet värdetransporter är högst i Europa för att inte tala om alla våldtäkter och våldtäktsförsök som sker.Åldringar våldgästas i sina hem av ligor som rånar och misshandlar dem.
Kring dessa problem har riksdagsmännen inga svar eller ens engagemang.Brottsförebyggande rådet, BRÅ har med önskvärd tydlighet visat på att den grova brottsligheten till stora delar utförs av personer med utländsk härkomst så det hade varit smakligt om de 50:s gäng hade satt igång en kampanj om att minska invandringen till Sverige och öka utvisningen av kriminella element från Sverige innan de ger sig på prostituerade i Tyskland.
View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net