torsdag, november 03, 2005

Kunst er sundt ?

Jeg læste ved et tilfælde Politiken forleden, denne artikel af deres kunstanmelder Hornung. (Iøvrigt søn af den gode maler Preben Hornung)
Kunstmuseum: Moderna Museet vil forbedre sine gæster

Politiken 31. oktober 2005,
Ifølge sin formålsparagraf vil svenskernes 'Louisiana' arbejde med åben pande for at fremme en samfundsudvikling, der rummer ligestilling mellem kønnene og større respekt og tolerance, og hvor etnisk, kulturel, sproglig og religiøs mangfoldighed opfattes som en positiv kraft. Alt det kan man læse sig til på museets hjemmeside (www.modernamuseet.se ). Museet vil også gerne bidrage til at mindske diskrimineringen, fremmedhadet og racismen og øge kulturarvens betydning for en demokratisk samfundsudvikling.
Det er målsætninger, der er til at tage og føle på. Hvis et dansk kunstmuseum gik ud med en tilsvarende politisk farvet dagsorden for sin virksomhed, ville det formentlig få konsekvenser.
Af Peter Michael Hornung, Stockholm
word doc:
http://files.upl.silentwhisper.net/upload9/hornung.doc

jeg måtte ind på Moderna museets side og ha syn for sagn. Museets formålparagraf ser blandt andet således således ud:

- att främja en samhällsutveckling som kännetecknas av jämställdhet mellan kvinnor och män, respekt och tolerans och där etnisk, kulturell, språklig och religiös mångfald tillvaratas som en positiv kraft;
- att bidra till minskad diskriminering, främlingsfientlighet och rasism;
- att särskilt beakta kulturarvets betydelse för en demokratisk samhällsutveckling;
- att verka för en långsiktig och god personalförsörjning med för verksamheten ändamålsenlig kompetens.
- att genom samverkan med samordnaren för Mångkulturåret 2006 främja etnisk och kulturell mångfald.

http://www.modernamuseet.se/v4/templates/template4.asp?id=2094

Efter at have arbejdet med kunstnere i 25 år, og interesseret mig for "de skjønne kunster " hele livet, burde jeg nok vide om jeg er blevet en god demokratisk, ligestillet multikulturalist, ja måske et bedre menneske.
Men ak nej, desværre. Kunsten ikke betydet det fjerneste i pædagogisk retning. Og det eneste jeg tør sige om verdneslitteraturen er, at man formentlig har et bedre sprog efter at have læst de gode forfattere. Men det er absolut stadig muligt at være et stor "skitstövel" og banke sin kone. (Og mange kunstnere er forresten , foruden at være politiske galninge, nogle svært utiltalende typer privat).
Folkeoplysning og pædagogik er da i orden. Med måde. Forudsat at oplyserne respekter folks grænser og iøvrigt betragter dem som frie, selvtænkende individer. Jeg skal undlade at give Moderne museet karakter i den henretning, men bare bemærke: Når jeg ser disse humanismens templer i glas og veneziansk marmor, længes jeg efter hvad der efterhånden er blevet mit museumsideal: Statens Museum og Glyptoteket før ombygningen, dengang "cafeteriet " var en kaffeautomat i kælderen i et lille rum ved siden af lokummet og PR-virksomheden var en by i Rusland.
Eller endnu bedre: Museums-Inseln i Berlin før Murens fald: Den fantastiske Bayloniske samling i et forfaldent palads, sodsværtet og fuld af skudhuller, belyst af DDR sparepærer og med postkort og kustoder fra 50 erne. Ikke en pædagog i miles omkreds.

Nå, Moderna Museets egentlige indhold , fejler vist ikke noget. Nu for tiden særudstilling med svensk fotografis gand old man , Christer Strömholm. Og den amerikanske klassiker , Diane Arbus. (se foto).
Men hold fingrene fra min indre racist, tak Lars Nittve.









Den svensk-danska terroristhärvan
Den 19 oktober greps Mirsad Bektašević, en 18-årig montenegrin från Kungälv med dubbelt (svenskt och serbiskt) medborgarskap i Sarajevo. Han hade kommit till Bosnien några veckor tidigare och bott inneboende hos en familj i ett lugnt förstadsområde. Efter några dagar flyttade Irfan Trtov, en turkisk medborgare bosatt i Köpenhamn, in hos honom.
Samtidigt hyrde en bosnisk medhjälpare Abdulkadira Bilima en lägenhet i ett slumområde, som de använde som hemligt lager. Där fanns bl a 300 kg sprängämnen, vapen, specialsydda bälten för självmordsbombare och stora penningsummor. Dessutom en video där Mirsad och Irfan förklarade varför de genomfört en självmordsbombning. En bosnisk domstol häktade alla tre för terrorbrott.
Bosniska polisen fann också en omfattande mailkorrespondens med personer i Danmark och kontaktade därför sina danska kollegor.
Danska säkerhetspolisen PET kunde bl a konstatera att Mirsad besökt Köpenhamn i slutet av september när han var på väg till Sarajevo.Polisen grep den 27 oktober fyra jordanier i 18-20-årsåldern i Storköpenhamn:A och B: bosatta i Bröndby StrandC: bosatt på Frederiksberg och dansk medborgareD: bosatt i centrala Köpenhamn
I deras bostäder påträffades stora mängder islamistiskt propagandamaterial och över 300.000 i kontanter.Redan den 29 september anhölls ytterligare två personer E och F, ett par i 20-årsåldern från Bröndby.
Det är stor sekretess på utredningen både i Sarajevo och Köpenhamn. De danska domstolarna har haft häktningsförhandlingar bakom "dubbla stängda dörrar", en ovanlig åtgärd.Den senast gripne är G, B:s 22-årige bror, som häktas idag.
Det gemensamma för alla inblandade, utom Mirsad Bektasebec, är den nära knytningen till moskén på Dortheavej, där den ökände imam Abu Laban huserar. Abu Laban figurerar alltid när det gäller islamism, Hamas eller andra terroranknytningar i Danmark.
http://jihadimalmo.blogspot.com/

View Guestbook Sign Guestbook
Powered by iguest.net